facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Verlichtingscontrole levert veel bekeuringen op

december 04, 2021

Politie Venray-Gennep deelt mede dat zij donderdag in Venray op diverse locaties een verlichtingscontrole heeft gehouden.

Hierbij zijn veel personen gecontroleerd en uiteindelijk veertien bekeuringen uitgedeeld. Zij zullen de komende tijd vaker controles plannen dus zorg dat je alles in orde hebt. Dit doe je voor jezelf en voor je eigen veiligheid!! Zij hebben in de voorafgaande weken gewaarschuwd voor de verlichting en dit ook middels social media gedeeld.

Veilig Verkeer Nederland heeft op haar website duidelijke tips voor de fietser en wandelaar.

Wanneer doe je je licht aan?

Je herkent het vast: je zit 's avonds in de auto en opeens valt het op hoe slecht een fietser zonder licht te zien is. Vooral bij regenachtig weer. Het is dan ook verplicht je fietsverlichting aan te hebben in het donker én bij slecht zicht overdag. Je kunt een boete krijgen als je verlichting in deze situaties niet in orde is. Een handige cue voor 's avonds is: straatverlichting aan = fietsverlichting aan.

 

De wettelijke regels voor fietsverlichting in het kort:

- Wit of geel licht voor, rood licht achter.

- De lampjes moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.

- De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.

- De lampjes moeten goed zichtbaar zijn, er mag dus niets voor of overheen hangen.

- De lampjes mogen niet knipperen.

- Heeft je fiets twee voorwielen? Dan moeten aan de voorkant twee witte of gele lichten gevoerd

   worden op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.

- Het gebruik van extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.

Ook wandelaars zijn zich ‘s avonds vaak niet bewust van het feit hoe slecht ze zichtbaar zijn langs de weg. Vaak zie je de mensen nog snel hun hond uitlaten met een donkere jas aan.

Als je gaat wandelen ‘s morgens vroeg of aan het eind van de dag, doe een reflectievestje aan en neem een lampje mee zodat je de automobilist kunt attenderen op jouw aanwezigheid.

Op wegen waar geen trottoir aanwezig is kun je het beste links van de weg lopen. Op deze manier kun je tegemoetkomend verkeer op jouw weghelft aan zien komen. Maar afhankelijk van de situatie kan het veiliger zijn aan de rechterzijde te lopen. Zo is het bij een onoverzichtelijke binnenbocht verstandiger voor de buitenbocht te kiezen. En in het donker kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor de zijde waar straatverlichting aanwezig is. Houd er bij het wisselen van kant wel rekening mee dat je oversteekt op een veilig moment en op een overzichtelijke plek."

Foto
Pixabay
Bron
Politie Venray Gennep en Veilg Verkeer Nederland

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!