facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

ANBI Status

Stichting Lokale Omroep Venray


Als Omroep Venray hebben wij de culturele ANBI-status. Dat is gunstig voor donateurs, omdat het extra belastingvoordeel oplevert.

1. De instelling algemeen

Omroep Venray is gevestigd op de Langeweg 92b 5801 XZ te Venray. De doelstelling van Omroep Venray is het uitzenden van omroepprogramma’s bestemd voor de gemeente Venray. Het werkterrein van Omroep Venray omvat primair het verzorgen van radio, televisie en internet voor de gehele gemeente Venray.

2, Bestuur/medewerkers

Stichting Lokale Omroep Venray beschikte in 2022 over een bestuur dat bestond uit vijf personen die in functie waren benoemd.
Per 01 apr 2022 heeft de heer Ron van den Heuvel afscheid genomen van Omroep Venray en is het voorzitterschap over genomen door de heer Wiek Noldus.
Mevrouw Yvonne Stiglic heeft met ingang van 31-12-2022 haar taak als penningmeester neergelegd (Als nieuwe penningmeester is vanaf 2023 mvr Maria Clarke benoemd).

Samenstelling bestuur in 2022:

• Voorzitter, dhr Ron van den heuvel / per 01 apr 22 dhr Wiek Noldus
• Secretaris, mvr Myriam Oosterwaal
• Penningmeester, mvr Yvonne Stiglic
• PR/Communicatie, dhr Hayke Hendrix
• Bestuurslid, mvr Maria Clarke

De stichting had geen beroepskrachten in dienst en werkte uitsluitend met vrijwilligers.
Wel is er per november 2020 met inbreng van de Gemeente Venray een inleen kracht aangesteld voor 16 uur in de week. In 2021 zijn deze uren terug gebracht naar 10 uur in de week. In November 2022 is er afscheid genomen van deze inleen kracht.

Geen van de vrijwilligers en bestuursleden ontving een vergoeding voor de werkzaamheden, met uitzondering van de hoofdredacteur/directeur de heer Hilko Poot. Hij ontvangt een vrijwilligers bijdrage van 125 euro per maand.

Er waren in 2022 een negentigtal vrijwilligers werkzaam bij Omroep Venray. De omroep had geen structurele samenwerkingsverbanden met andere instellingen uit de gemeenten.

De omroep publiceerde op haar mediakanalen persberichten en nieuws van vrijwel alle organisaties en instellingen in de gemeente. De vrijwilligers werden bij het beleid betrokken door middel van bijeenkomsten met het bestuur.

Ook in 2022 heeft het bestuur veel aandacht besteed aan contacten met omroepen uit de regio om via samenwerking te komen tot kwaliteitsverbetering. Door de grote verschillen in de gemeentes en tussen de omroepen, met name ambities van de vrijwillige medewerkers hebben wij hier nog een lange weg te gaan.

Programmaraad (PBO)
Het PBO is door zijn samenstelling representatief voor de verscheidenheid binnen de lokale gemeenschap. De leden zijn afgevaardigden van instellingen of organisaties die actief zijn binnen een van de stromingen in de gemeente. Deze vallen binnen de hoofdstromingen die de Mediawet noemt.

3, De activiteiten

Omroep Venray verzorgde 24 uur per dag, 7 dagen per week een radio en tv programma en Social media. De radio programmering hiervan was een mix van verschillende muziek-programma's en programma's met lokale en regionale informatie. De raads- en commissie-vergaderingen van de Gemeente Venray worden live op ons radio en/of tv kanaal uitgezonden alsmede op facebook. Veel aandacht werd besteed aan de "Vastelaovend" uit Venray en de kerkdorpen, met live uitzendingen van de kinder en grote carnavals optocht en de prinsen proclamatie. Als gevolg van het Covid-19 virus bleven de Vastelaovend uitzendingen op radio en tv beperkt tot de Vastelaovend Top 44 op radio en beelden uit de oude doos op tv.

Door het covid-19 virus en gerelateerde maatregelen zijn met ingang van ook nog in 2022 veel radio programma’s komen te vervallen. Dit mede omdat veel activiteiten in de regio Venray werden afgelast.

Op de landelijke veteranen dag 25 juni 2022 hebben wij in samenwerking met Omroep V. de veteranen Top 50 nieuw leven ingeblazen door het uitzenden van de Top 50.
Deze werd door de luisteraar van beide omroepen en bezoekers van onze website samengesteld.

Ook de tv programmering werd 24 uur per dag, 7 dagen per week uitgezonden.
De programmering bestond voor een groot deel uit tekst televisie met lokaal nieuws en lokale activiteiten. In verband met het Covid-19 virus zijn alle reguliere tv programma’s in 2022 geschrapt daar ook hier veel activiteiten werden afgelast. Ook in 2022 hebben wij zowel op radio als tv, wekelijks op zondagmorgen en op (kerkelijke) feestdagen de Heilige Mis live vanuit de Grote Kerk uitgezonden.

Hiernaast werden door Omroep Venray nieuws- programma's en informatie verzorgd via onze website www.omroepvenray.nl, een Facebook- en Instagrampagina, een twitter-account en via een YouTube Kanaal.

In 2022 heeft het bestuur het bestaande Missie/Visie document van Omroep Venray geactualiseerd. De missie geeft duidelijk aan wat de Omroep wil bereiken:
• Voldoen aan de lokale behoefte op gebied van educatie, cultuur en lokale informatie,
• Een interessante organisatie zijn voor vrijwilligers,
• Financieel duurzaam gezond zijn en blijven, en
• Samenwerken met andere partijen als dat helpt dezer ambities te realiseren.

In de visie is in meer detail aangegeven hoe de omroep de missie wil realiseren.

4. De accommodatie

Stichting Lokale Omroep Venray huurt van de Gemeente Venray een ruimte aan de Langeweg 92b 5801 XZ te Venray. De ruimte was het hele jaar zeven dagen per week 24 uur per dag in gebruik. De accommodatie voldeed als radio/tv studio en redactie- en bureaufaciliteit

5. De financiële situatie

In 2022 heeft de Stichting Lokale Omroep Venray een subsidie van de gemeente ontvangen welke gebaseerd was op het door de Vereniging van Nederlandse Gemeentes uitgebrachte advies voor het bedrag per wooneenheid in een gemiddelde gemeente. Naast deze subsidie had de Stichting Lokale Omroep Venray inkomsten uit de verkoop van reclame.

Voor een uitgebreid financieel verslag verwijzen wij naar onderstaande jaarrekeningen;

Definitieve Jaarrekening 2022
Definitieve Jaarrekening 2021


 

Wat is een ANBI status?

Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Als een ANBI een culturele instelling is, kan deze ANBI de status culturele ANBI krijgen. Om als culturele ANBI aangemerkt te worden moet de instelling voor minstens 90% actief zijn op cultureel gebied. Donateurs van culturele ANBI’s hebben vanaf 2012 een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt.

Voordelen

Als je ons als bedrijf sponsort, levert je dat belastingvoordeel op. Ook een particulier die iets schenkt, heeft een extra belastingvoordeel, omdat dan een extra giftenaftrek geldt.

Meer weten?

Op de website van de Belastingdienst lees je er alles over.

ANBI status