facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Docu 'Gedraag Ow' heftige ervaring voor honderden scholieren

maart 01, 2024

De documentaire 'Gedraag Ow' over de gewelddadige dood van Guus Janssen (21) uit Horst komt hard binnen na een bioscoopvertoning voor zo'n 600 scholieren van het Raayland College in Venray.

De documentaire gaat met name over de vrienden van de in 2022 overleden Guus Janssen.

De film vertelt het verhaal van verdriet, verlies en trauma maar wil ook aandacht vragen voor zinloos geweld. Precies twee jaar geleden werd Guus Janssen doodgestoken door een 19-jarige jongen tijdens carnaval op het Lambertusplein in Horst.

Impact

Het Raayland College vertoont de documentaire van makers Ruud Lenssen en Sten Hoeijmakers voor eigen leerlingen in de Luxor-bioscoop in Venray. Als de film na 50 minuten is afgelopen is er tijd om na te praten met de ouders van Guus en enkele van zijn vrienden. Het maakt allemaal grote indruk op de leerlingen. "Ik werd er een beetje emotioneel van. Je ziet de impact die deze gebeurtenis heeft gehad op Horst en omgeving. En ook bij ons in Venray", vertelt leerling Pepijn Janssen.

Ouders

De betrokkenheid van de scholieren doet de ouders van Guus goed. Voor John en Monique Janssen is het evenwel een zware dag omdat het precies twee jaar is geleden dat hun zoon om het leven kwam. "We hebben bij een eerdere filmvertoning ook gesprekken gehad met jongeren en dan is het toch even slikken bij sommige vragen die ze stellen."

Boodschap

Voor Julia Coppus is het heftig om te zien wat voor leed de dader heeft veroorzaakt. "Dat je zoveel verdriet kunt veroorzaken bij zoveel mensen, is echt verschrikkelijk", vertelt de leerling na het zien van de documentaire. "Ik denk dat de boodschap van de film wel heel goed overkomt," denkt Victor Peters van het Raayland College. "Behandel andere mensen zoals je zelf behandeld wil worden."

Uitzonderlijk

De documentaire is in januari in première gegaan in Horst. Inmiddels hebben meer dan 10-duizend bezoekers de film gezien in een bioscoop. Voor een documentaire is dat uitzonderlijk veel. 'Gedraag Ow' draait nog in verschillende bioscopen in Limburg.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: YouTube/ Gedraag Ow
  • Bron artikel: 1Limburg
  • Maker: LOV
Gepubliceerd in Nieuws