facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 29, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Fietsendieven nog steeds erg actief

september 13, 2023

De treinstations staan erom bekend: dé plek om je fiets kwijt te raken. Veel dieven hebben even een ‘taxi’ nodig en lenen jouw fiets om thuis te komen. Of ze verkopen hem door.

En het valt ook vaak niet op als iemand een iets uit de enorme rijen trekt. Toch is het winkelgebied de meest risicovolle hotspot. Ook niet verwonderlijk, want veel mensen laten hun fiets open om snel even een brood te halen. Of ze gebruiken alleen het slot op de fiets zelf en laten de kabel om de lantaarnpaal maar even zitten; om van een bewaakte fietsenstalling maar te zwijgen. Ook dan is het een makkie voor de oplettende fietsendief om toe te slaan. Dit geldt ook voor het parkeren rond het huis. Fiets in de voortuin? Niet doen! Overigens laat 20% van de ANWB-leden de (kostbare) fiets thuis uit angst dat hij ontvreemd wordt.

Parkeren van je fiets in het centrum

- Gebruik altijd een los slot wat je om het frame van je fiets en om een paal of fietsenrek bevestigt. De ideale situatie is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken.

- Gebruik nooit je kabel om alleen het voorwiel vast te zetten, dieven nemen dan de fiets mee zonder voorwiel en jij hebt het nakijken.

- Ook niet raadzaam is het om een kabel te gebruiken wat in het bestaande slot van je fiets gestoken wordt. Handige dieven hebben inmiddels een loper die het slot forceert, je kabel is dan ook los.

Tips om fietsdiefstal te voorkomen

- Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.

- Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. De chip is uit te lezen met een uitleesapparaat. Het is niet mogelijk een fiets te laten volgen via een satelliet.

- Maak gebruik van een stalling.

- Laat uw fiets ’s avonds of ’s nachts niet op een onverlichte plek staan.

- Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.

- Zorg voor een goed slot op de deur van uw schuur of berging en sluit daar ook uw fiets af.

Lees meer tips op https://centrumfietsdiefstal.nl/

fiets2a

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: ANWB/Politie.nl
Gepubliceerd in Nieuws