facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 04, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Q-support zoekt patiënten in Nederland op

november 09, 2022

Aanstaande woensdag 16 november gaat de Q-tour van start. Op zeven verschillende locaties en data organiseert Q-support een bijeenkomst voor de Q-koorts getroffenen, met actuele informatie verzorgd door nazorg- en medisch adviseurs.

Met deze tour bezoekt de Q-support Q-koortspatiënten verspreid over heel Nederland. Als gevolg van corona was het lange tijd lastig elkaar te ontmoeten.

Grootste epidemie ter wereld

Nog steeds lijden er zo’n 1200 mensen, soms al 15 jaar, aan de gevolgen van een Q-koortsbesmetting, meestal opgelopen tijdens de epidemie van 2007-2010. Met zo’n 100.000 besmettingen de grootste ter wereld. Minstens 115 mensen overleden aan de gevolgen van chronische Q-koorts.

Ook in Noord Limburg lijden talloze mensen nog steeds aan deze ziekte. De meesten gaan gebukt onder het Q-koortsvermoeidheidssyndroom. De klachten daarvan zijn vergelijkbaar met long-COVID: ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen, spier- en gewrichtspijnen. De patienten blijven de bacterie bij zich dragen. In dat geval infecteert de nog levende bacterie vaten en hartkleppen, soms nog jaren na de besmetting. Onbehandeld is dat, ook op de dag van vandaag, een dodelijke aandoening. Q-support helpt de getroffenen met individueel advies op medisch gebied, psychosociaal gebied of bij problemen bij werk en inkomen. De nog steeds dagelijkse problemen waar mensen tegen aan lopen hebben enorm veel impact op het leven van een patiënt.

Q-support zoekt patiënten in Nederland op

Op de bijeenkomsten gaan de nazorg- en medisch adviseurs met de Q-koortspatiënten uit de regio in gesprek over de vragen en problemen die er leven en om elkaar weer eens te ontmoeten.

Door in gesprek te gaan met mensen kunnen ze bijdragen aan de herkenning en erkenning van Q-koorts en hen eventueel gevraagde ondersteuning bieden.

Samenzijn

De nazorg- en medisch adviseurs gaan hier met de Q-koortspatiënten uit de regio in gesprek over de vragen en problemen die er leven of om elkaar weer eens te ontmoeten.

De lokaties in de nabije regio van Venray vindt u hieronder.

Noord-Brabant

Oss: Restaurant Clemens, Willibrordusweg 81, 5342 LG; woensdag 30 november - 15.00-17.00 uur

Tilburg: Van der Valk Hotel, Dokter Bloemenlaan 8, 5022 KW; vrijdag 2 december - 13.00-15.00 uur

Limburg

Schinnen: Gasterij Terborgh, Heisterbrug 119, 6365 CC; vrijdag 9 december - 13.00-15.00 uur

Venray: De Witte Hoeve, Gasstraat 5, 5801 CT; vrijdag 9 december - 19.00-21.00 uur

Alle Q-koortspatiënten en hun naasten zijn zeer welkom.

Aanmelden kan via de site met de link: www.q-support.nu/q-tour Tot uiterlijk 4 werkdagen voorafgaand aan de bijeenkomst.

Q-support is een stichting die werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ze ondersteunen en adviseren mensen met Q-koorts in heel Nederland. En ze delen hun kennis met andere (zorg)professionals.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Q-Support
Gepubliceerd in Nieuws