facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

Koningsschieten Gilde Geijsteren 2022

juni 21, 2022
Gildefeest Geijsteren Gildefeest Geijsteren

Op sacramentsdonderdag 16 juni 2022 werd er eindelijk weer na 3 jaar covid-19 maatregelen binnen het Koninklijk St.-Willibrordusgilde uit Geijsteren traditiegetrouw gestreden om het koningschap van het gilde. Het gehele gilde, zo’n 55 gildebroeders, was present en de wedstrijd werd bezocht door veel publiek. Dit jaar een bijzonder jaar, want het gilde viert zijn 550-jarig jubileum het weekend van 9 & 10 juli. De nieuwe koningen werden bij de aspiranten, Luuk Jakobs en de gildekoning werd Michiel Jakobs.

Jeugdkoning van het Gildejaar 2022: Luuk Jakobs

De wedstrijd van de aspirant gildebroeders was spannend. De schoten werden snel afgevuurd. Toch moest de vogel snel het onderspit delven en na 60 schoten, was het de jongste gildebroeder Luuk Jakobs, die zich voor 1ste maal in zijn nog jonge gilde-carrière, jeugdkoning van het gilde mag noemen.

 Gildekoning & Koningin van het Gildejaar 2022: Michiel Jakobs & Carli van Bergen

Daarna kon de wedstrijd om het koningschap van het gilde beginnen. De mooie en uiterst gehaaid in elkaar gezette oersterke vogel van essenhout, die traditiegetrouw (dit jaar voor de 51te keer) weer was gemaakt door keizer Hay Boom, werd door wethouder Daan Janssen, gildepriester pastoor Clemens en door Beschermvrouwe Judith de Weichs de Wenne en tenslotte keizer Hay Boom vrij geschoten. Vervolgens bonden de gildebroeders de strijd aan. Na een spannende strijd van 310 schoten, gaf de vogel zich gewonnen en verast en vol trots keek Michiel Jakobs op. Michiel is 17 jaar gildebroeder en al vele jaren tamboer. Hij mag zich voor de eerste keer koning van het gilde noemen. Michiel zal door zijn Carli van Bergen begeleid worden. Zij zal de taak van koningin op haar nemen en zal de zilveren koninginnenkroon van het gilde dragen.

  Het voorstellen van de Koningen op sacramentszondag

Op sacramentszondag 19 juni een mooie dag werden na de Heilige Mis met Gilde-eer, de koningen voorgesteld aan de gildepriester en de beschermvrouwe met aansluitend een vendelgroet. Na een mooi dankwoord werden heerlijke broodjes en een paar pilsjes genuttigd.
Als laatste werd koning thuisgebracht. Ten huize van de nieuwe koning werd nog een vendelhulde gebracht en natuurlijk werden ook enkele consumpties genuttigd door de gildebroeders op de nieuwe koningen

 Het weekend van 9 en 10 juli zullen de koningen tezamen met vele culturele verenigingen uit de regio het het 550-jarige bestaan van het Kon. Sti. Willibrordusgilde Geijsteren vieren.

Zaterdag 9 juli vanaf 16:00 een kasteel maaltijd en optreden van de Achterbendt & de Beruchte Biercantus. Kaarten te bestellen via Venraytickets.nl (https://www.venraytickets.nl/gildefeesten-geijsteren-zaterdag).

Zondag 10 juli vanaf 12:30 een historische optocht, demonstraties en wedstrijden in het Geijsteren in het dorp en op en rondom kasteel Geijsteren. Deze dag is vrij toegankelijk.

Een mooi begin van het nieuwe gildejaar waarin het Koninklijk Sint Willibrordusgilde weer verschillende activiteiten heeft gepland. Foto’s en informatie van bovenstaande activiteiten zijn te vinden op www.gildegeijsteren.nl

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Gilde Geijsteren
  • Bron artikel: Gilde Geijsteren
Gepubliceerd in Geijsteren


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..