facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 26, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Venray sluit 2021 af met postief saldo

mei 19, 2022
De gemeente Venray sluit het jaar 2021 af met een positief resultaat van € 3.911.000. Dit staat in de jaarrekening 2021 die het College van B&W op dinsdag 17 mei vaststelde en aan de raad aanbood. Het college heeft zich afgelopen jaar gefocust op een succesvolle afronding van lopende plannen en projecten en was terughoudend met nieuwe ambities vanwege financieel onzekere tijden.

Wethouder Jan Jenneskens: “Ik ben er tevreden over dat we, ondanks de coronacrisis en alle onzekerheden die dat met zich meebracht, ook het jaar 2021 met een positief financieel resultaat hebben afgesloten. Het is ons gelukt om lopende plannen en ambities uit ons collegeprogramma goed af te ronden of er ligt een mooie basis waarmee een nieuw college voortvarend aan de slag kan. Vanaf dit jaar gaan we extra investeren om de organisatie toekomstbestendig te maken. We vinden het belangrijk dat medewerkers hybride kunnen werken, dus thuis, op kantoor of waar dan ook. Dit vereist de nodige aanpassingen en digitale randvoorwaarden. We willen slim gebruikmaken van de digitale ontwikkelingen. Dat betekent ook dat we de kennis en kunde op dit gebied op niveau willen brengen en houden.”

Duurzaamheid

In 2021 is verder vorm en inhoud gegeven aan Venray Vergroent. De visies klimaatadaptatie en circulaire economie zijn vastgesteld en vertaald in uitvoeringsprogramma’s. Ook hebben deze thema’s een plek gekregen in de Omgevingsvisie. Met de campagne Groene Strijders heeft de gemeente ook inwoners weten te inspireren om duurzame maatregelen te treffen. Jenneskens: “Veel inwoners hebben al grote of klein duurzame stappen gezet, maar dat is helaas niet altijd zichtbaar. Via de campagne Groene Strijders hebben we hen een podium geboden om over hun duurzame initiatieven te vertellen. Zij zijn daarmee een inspiratiebron voor anderen om ook duurzamer te leven. De campagne is zeer succesvol en krijgt de komende tijd een vervolg”.

Inclusieve samenleving

De ambitie om toe te groeien naar een inclusieve samenleving heeft het afgelopen jaar verder vorm gekregen in het Uitvoeringsprogramma sociaal domein dat in 2021 is vastgesteld. Uitgangspunt in het brede programma is Doen wat nodig is, waarbij de persoonlijke situatie en eigen mogelijkheden van onze inwoners centraal staan. Een inclusieve samenleving is daarbij altijd het doel. Iedereen moet mee kunnen doen. In het regionale Project Sturing en Inkoop zijn afgelopen jaar nieuwe contracten met zorgaanbieders gesloten en zijn processen voor de sturing op de inkoop van zorg aangepast.

Veiligheid

In 2021 is geïnvesteerd in meer en betere samenwerking met partners in de bestrijding van overlast, (digitale) criminaliteit en fysieke veiligheid. Lokaal wordt intensiever samengewerkt met onder meer politie, boa’s en straatcoaches en regionaal vindt intensiever afstemming plaats met onder andere gemeenten, maar ook met het hernieuwde Zorg- en Veiligheidshuis, de Taskforce jeugdige ondermijners als onderdeel van het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) en de provinciale Taskforce cybercrime. Die samenwerking is nodig om beter opgewassen te zijn tegen de toename van overlast, burengerucht, cybercriminaliteit en ondermijning. Op het gebied van fysieke veiligheid lag de focus in 2021 nadrukkelijk op het bestrijden van de coronapandemie en de gevolgen van het hoogwater in de Maas.

Extra geld van het Rijk

Tegelijk met de jaarrekening presenteerde het college van B&W de kadernota 2023, een doorkijk naar de komende jaren. Vanwege de bestuurswissel na de laatste verkiezingen bevat de kadernota nog geen nieuwe plannen en ambities. Jenneskens: “Vorig jaar waren we somber over onze financiële positie voor de komende jaren. Prognoses lieten toen zien dat we langjarig in de rode cijfers terecht zouden komen vanwege onder meer de stijgende kosten van de jeugdzorg en de Wmo. Inmiddels is duidelijk geworden dat gemeenten extra geld krijgen van het Rijk. Daarmee is ons meerjarig perspectief positief. Wel ontvangen we met ingang van 2026 zo’n € 4 mln. minder Rijksgeld. Daar moeten we met onze langetermijnambities rekening mee houden”.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Gemeente Venray
Gepubliceerd in Nieuws