facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 18, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Venray moet verplicht asielzoekers opnemen

december 14, 2021

In de gemeente Venray worden op korte termijn 500 vluchtelingen opgevangen. De gemeente heeft hiervoor op dinsdag een officiële aanwijzing gekregen van het Rijk. Beoogde locatie is de voormalige evenementenhal in Oostrum. De vluchtelingen blijven ongeveer vier maanden.

In de brief van het kabinet staat dat het college van B&W zo snel mogelijk alle maatregelen moet treffen om de evenementenhal aan de Voorde in Oostrum gereed te maken voor de opvang en begeleiding.

Locoburgemeester Cor Vervoort: “We zijn zeer verrast door deze aanwijzing. Natuurlijk weten we  allemaal dat er sprake is van een noodsituatie bij de opvang van vluchtelingen. De gemeente Venray is ook zeker bereid om haar verantwoordelijkheid te nemen, maar we kunnen de opdracht pas aannemen, als we goed in beeld hebben wat deze aanwijzing voor onze gemeente betekent. Wij zitten met veel vragen.

Bijvoorbeeld over de geschiktheid van de locatie, in een klein kerkdorp, naast een GGD-priklocatie en een school, vlakbij het spoor, en vragen ons af of de locatie 500 vluchtelingen kan huisvesten met alle bijkomende voorzieningen. We willen deze vragen eerst beantwoord zien. We mogen verwachten dat er een haalbaarheidsonderzoek is verricht. Als dat niet het geval is, zien wij ons genoodzaakt om die verkenning eerst uit te voeren. Zolang wij de gevolgen van deze opdracht niet kunnen overzien, kunnen wij ook niet de verantwoordelijkheid hiervoor nemen”. 

Het is op dit moment onduidelijk op welke termijn de vluchtelingen naar Venray komen. De gemeente krijgt in het hele traject wel ondersteuning van de Veiligheidsregio Limburg Noord, de provincie Limburg en het COA. Cor Vervoort: “We hadden graag in een eerder stadium overleg gehad over deze opdracht en de aangewezen locatie. We zullen nu eerst overleggen met het COA om te praten over de vervolgstappen, waaronder de verkenning naar de haalbaarheid en de verdere uitwerking van de opdracht”.  

Gepubliceerd in Nieuws