facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 24, 2024
     
Gemist kijk live luister live
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 772 niet laden

VieCuri opent nieuw simulatiecentrum

december 06, 2021

Ziekenhuis VieCuri opent in Venlo een nieuw simulatiecentrum. Zorgprofessionals kunnen in dit simulatiecentrum getraind worden aan de hand van levensechte situaties. Niet enkel medewerkers van VieCuri kunnen hier onderwijs volgen maar ook verloskundigen, ambulancemedewerkers en huisartsen kunnen er terecht.

Levensechte poppen in verschillende leeftijden

Met hightech-poppen die kunnen ademen, blauw kunnen aanlopen en kreunen van de pijn, trainen de medewerkers hoe te handelen in spoedeisende omstandigheden. Omdat de levensechte poppen er in verschillende leeftijden zijn, kan er geoefend worden met een volwassen patiënt maar ook met een kind en een baby. In een team worden de levensechte scenario’s opgepakt. Het simulatiecentrum is uitgerust met een videosysteem waarmee de scenario’s worden opgenomen. In de nabespreking van een scenario worden de beelden vervolgens gebruikt om het leren te ondersteunen. De groepsevaluatie volgt direct na de training.

Simulaties niet nieuw

Dergelijke trainingen zijn niet nieuw bij klinisch opleidinsziekenhuis VieCuri. Twee jaar geleden werd er in het ziekenhuis een simulatieruimte geplaatst in een leegstaand Intensive Care unit. Tijdens de coronacrisis moest op deze locatie ruimte gemaakt worden voor patiëntenzorg. Een aparte simulatieruimte was wenselijk. “Juist ten tijde van corona is het goed te om te blijven trainen in interdisciplinaire teams. Zo konden we de lessen van de eerste golf toepassen in de tweede golf enzovoorts”, zegt Theo Manders, projectleider van het simulatiecentrum. “Als zorgverlener moet je snel en adequaat te werk gaan. Des te belangrijker is het om te oefenen, want in de zorg draai je een foutje niet zomaar terug. Je bent bezig met mensenlevens. Door als team te trainen, gaat de samenwerking en communicatie meer gestroomlijnd. Je ervaart minder stress en het geeft vertrouwen voor als je weer echt aan het bed staat.”

Samenwerken in simulatieonderwijs

Simulatie is een leermethode waarbij aan de hand van levensechte situaties vaardigheden, processen en taken getraind worden. Patiënten die bij VieCuri komen worden vaak binnengebracht door de ambulance. Bij zwangere patiënten komt vaak ook de eigen verloskundige mee. Ook zij kunnen in het simulatiecentrum trainingen volgen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Viecuri
  • Bron artikel: Viecuri
Gepubliceerd in Nieuws