facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juli 16, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Nederland versterkt luchtverdediging in Vredepeel

juni 28, 2024

Defensie gaat haar luchtverdediging versterken met een extra luchtverdedigingsbatterij, een vierde maar nog te vullen Patriot-vuureenheid en een testcentrum voor middelen tegen drones. Maandag 1 juli is de officiële oprichting van deze eenheden in Vredepeel. Hier ligt de thuisbasis van de luchtverdedigers. Met de stap voorwaarts heeft Defensie meer mogelijkheden om dreigingen vanuit de lucht het hoofd te bieden. In totaliteit groeit de Nederlandse grondgebonden luchtverdediging met 200 extra arbeidsplaatsen.

 Met de oprichting van ‘12 luchtverdedigingsbatterij’ beschikt Nederland straks over twee identieke batterijen tegen luchtdreigingen op de korte en middellange afstand. Deze luchtverdedigingseenheden zijn gezamenlijk of zelfstandig in te zetten. Zo ver is het nog niet, de organisatie staat en de functies zijn toegevoegd. Nu moeten eerst nog de huidige raketsystemen worden vervangen of toegevoegd.

De vierde Patriot-vuureenheid maakt Nederland robuuster tegen dreigingen op de lange afstand. Het Patriot wapensysteem is uitermate geschikt om inkomende projectielen zoals ballistische raketten, vliegtuigen en kruisvluchtwapens te vernietigen.

Tot slot krijgt Defensie er een centrum bij om voor diverse overheidspartners counter-dronesystemen uit de industrie te testen.

Defensie versterkt niet alleen de eigen luchtverdediging. Nederland heeft onlangs het voortouw genomen om samen met andere landen opnieuw een Patriot-systeem aan Oekraïne beschikbaar te stellen.

Zowel het huidige als het nieuwe kabinet investeren fors in Defensie. Een deel van dit bedrag wordt ingezet om de luchtverdediging verder te versterken en munitievoorraden aan te vullen. Luchtverdediging is een urgente NAVO-prioriteit. Zonder adequate luchtverdediging zijn kritieke infrastructuur en eenheden op de grond, in de lucht en op zee kwetsbaar.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
  • Bron artikel: Ministerie van defensie
Gepubliceerd in Nieuws