facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 04, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Conclusies onderzoek FNV: Teveel verschillen armoedebeleid in Noord-Limburgse gemeenten

april 23, 2024

Vakbond FNV presenteerde maandag een eigen onderzoek naar het minimabeleid in de zeven gemeenten in Noord-Limburg. Ook nam de bond regelingen voor chronisch zieken en mensen met een beperking onder de loep.

De werkgroepleden van FNV presenteerden samen met bestuurder Paul Lempens en Maaike Zorgman in het lokale FNV Vakbondshuis in Venlo de resultaten. Zij constateren veel verschillen tussen de gemeenten in de regio. De decentralisatie van het Rijk naar gemeenten zorgt voor rechtsongelijkheid, stelt de bond. De regelingen voor chronisch zieken en gehandicapten zijn ook beperkt.

‘Het maakt uit waar je woont op welk bedrag je recht hebt, of je in aanmerking komt voor een armoederegeling en bijvoorbeeld of er compensatie van het eigen risico in de zorg is’, aldus FNV. Ook verschillen de attenties voor mantelzorgers en zijn deze verminderd sinds de gemeenten er over gaan.

In haar aanbevelingen stelt de vakbond dat de willekeur in de aanpak per gemeente moet stoppen. ‘Armoedebestrijding is geen Postcodeloterij. De ondergrens moet voor iedereen in Nederland gelijk zijn’ stelt FNV Uitkeringsgerechtigden. Ook moet het sociaal minimum over de hele linie snel omhoog. ‘Mensen moeten kunnen rondkomen van hun inkomen’.

FNV heeft ook haar leden bevraagd over hun ervaringen met de gemeente als het gaat om sociaal beleid. In het rapport zijn enkele citaten van leden bijgevoegd.

Werkgroepleden van FNV gaan met de opmerkingen van leden aan de slag.

De vakbondsleden gaan de komende weken individueel in gesprek met de gemeenten over het armoedebeleid. Wethouder Erwin Boom van Venlo nam namens de zeven gemeenten het rapport in ontvangst.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: FNV Noord-Limburg
Gepubliceerd in Nieuws