facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 04, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Openstelling toren van de Sint-Petrus’ Bandenkerk

april 23, 2024

Op Koningsdag 27 april 2024 gaat de toren weer open voor publiek.

Deze dag is de toren geopend van 13.00 – 17.00 uur. De opening wordt feestelijk ingeluid met een koninklijk Carillonconcert op grote hoogte. Beiaardier Rosemarie Seuntiëns speelt, begeleid door de orkestband van Roaming Bells, van 12.15 tot 12.45 uur feestelijke melodieën en uiteraard ook het Wilhelmus in verschillende stijlen.

Het Carillon, bestaande uit 62 klokken, geldt als een van de mooist klinkende carillons in Europa en hangt in een van de mooiste kerken van Nederland: De Sint-Petrus’ Bandenkerk met een unieke beeldenschat.

Vanaf 13.00 uur is ook publiek welkom om de toren te beklimmen en te bezichtigen. Op de weg naar boven kom je door 6 torenkamers, waar elke torenkamer thematisch is ingericht. Je kunt genieten van video’s over de bouw van de toren en het Carillon. De film ‘in Hemelsnaam’ vertelt over het ontstaan, de verwoesting en de wederopbouw van kerk en toren van de St. Petrus’ Bandenkerk in Venray, het beeldverhaal beslaat de periode vanaf 1220 tot heden.

In de torenkamers is dit jaar weer een en ander vernieuwd of aangepast. Bij de grote historische maquette van het Venray van 1939 hangt een kaart uit 1945 die de situatie van alle gebouwen weergeeft in het kader van herstel en wederopbouw.

De onderkant van de maquette is omkaderd met foto's van de straten uit 1939. Het nieuwe banier met daarop de toren zoals die nu is, gemaakt door Ben Janssen (zoon van een van de bouwers van de toren) hangt ook weer in de wederopbouwkamer en de haan en het schilderij van Petran Vermeulen zijn weer terug na een uitstapje naar de tentoonstelling Parels en Pronkstukken.

Meer informatie over de toren en het carillon vind je op: www.carillon-venray.nl

De torenklim eindigt op de trans op 50 meter hoogte, vanwaar je een geweldig panoramisch uitzicht hebt over Venray en wijde omgeving.

Vanaf 27 april tot eind oktober is de toren elke zaterdagmiddag geopend van 14.00 – 16.30 uur. Ook op de koopzondagen is de toren weer geopend, de eerste keer op 27 april. Zelfde tijden.

De toegangsprijs is gelijk aan vorig jaar!

Entreeprijzen: Volwassenen € 5,00 en kinderen 4-14 jaar € 2,00. Pinnen is mogelijk, graag zelfs.

Groepen kunnen op afspraak, ook op andere dagen en tijden, een gidstoer boeken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
  • Bron artikel: Stichting Carillon Venray
Gepubliceerd in Nieuws