facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Veel 75 plussers in Venray rijden auto

februari 21, 2024

Het aantal 75-plussers met een rijbewijs ligt in Venray hoger dan gemiddeld in Nederland. Het zijn er alles bij elkaar 3140, blijkt uit cijfers die DPG media bij de RDW heeft opgevraagd.

Dat is 69 procent van alle mensen in die leeftijdsgroep, tegen een landelijk gemiddelde van 64 procent. Alles bij elkaar zijn er inmiddels meer dan een miljoen 75-plussers met het befaamde roze pasje of papiertje, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag naar buiten brengt. Hun aantal steeg ook afgelopen jaar sneller dan het totale aantal 75-plussers. Als die ouderen hun rijbewijs willen verlengen, dan moeten ze een gezondheidsverklaring invullen en een medische keuring ondergaan, en afhankelijk daarvan soms ook nog een rijvaardigheidstest. Bovendien stijgt het aantal 75-plussers dat vanwege gevaarlijk weggedrag zo'n test moet doen opvallend hard, onthulde deze site vorige week nog.

Jongeren botsen vaker dan ouderen

Wat te doen met die vergrijzing achter het stuur? „Wat je niet moet vergeten: het aantal jongeren dat net hun rijbewijs heeft en ongelukken veroorzaakt is nog altijd vele malen groter”, benadrukt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Maar dat neemt volgens hem niet weg dat je oudere bestuurders een beetje in acht moet nemen. „De keuring is nu een test van niks. Om zeker te weten hoe iemand er aan toe is, zou je eigenlijk ook iemands huisarts moeten kunnen consulteren. Met die informatie kun je mensen dan juist veiliger de weg opsturen omdat je weet welke maatregelen nodig zijn. Denk daarbij aan een gehoorapparaat, of aanpassingen in de auto.”

In totaal hebben 30.424 inwoners van Venray een rijbewijs, oftewel 81 procent van iedereen die er oud genoeg voor is. Landelijk ligt het percentage 17-plussers met een rijbewijs met 79 procent lager dan in deze gemeente. Kijk je alleen naar Limburg, dan ligt datzelfde percentage ook lager dan in Venray: op 79 procent.

Het percentage rijbewijshouders in Venray is afgelopen jaar ongeveer gelijk gebleven, blijkt uit de CBS-cijfers. In vergelijking met vijf jaar geleden is het aantal mensen met een rijbewijs ook gelijk gebleven.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Rijksoverheid
  • Bron artikel: Dagblad de Gelderlander
  • Maker: LOV
Gepubliceerd in Nieuws