facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 04, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Carnavalsbekers krijgen tweede leven

februari 20, 2024

Tijdens de afgelopen carnavalsperiode heeft Verstappen Advanced Packaging een succesvolle test uitgevoerd voor het recyclen van PET drinkbekers tot hoogwaardige voedselverpakkingen. De test toont aan dat deze drinkbekers prima te gebruiken zijn om nieuwe voedselverpakkingen van te maken.

Samenwerking opgezocht
De test werd in samenwerking met diverse partijen gehouden. “Met de horeca in Horst en Sevenum is er afgesproken dat de drinkbekers beschikbaar gesteld zouden worden. Deze, bijna kwart miljoen bekers zijn verzameld. Kurstjens Recycling, de specialist op het gebied van duurzame afvalverwerking, heeft gezorgd voor een geschikte container en voor de aanlevering van de drinkbekers bij een plasticrecyclingbedrijf. Vervolgens is het materiaal daar gekeurd, gewassen en omgezet naar grondstof die weer gebruikt kon worden. Van de carnavalsbekers werden in feite nieuwe voedselverpakkingen gemaakt, aldus Mieke Verstappen.

Meer gerecycled PET nodig
Er zijn tijdens de test ook een aantal aandachtspunten naar voren gekomen waar Verstappen en de evenementenorganisatoren mee aan de slag gaan. Zo is het belangrijk dat er alleen maar PET drinkbekers gebruikt worden, het liefst volledig onbedrukt en welke zo min mogelijk vermengd raakt met ander afval. Mieke: “PET is namelijk op dit moment de enige kunststofsoort dat gerecycled mag worden tot nieuwe voedselverpakkingen. Zorgdragen voor een zo zuiver mogelijke afvalstroom is daarbij belangrijk. Omdat dit best technisch is, denken we graag mee met organisatoren om ze op weg te helpen met de recycling.” De test zal in de toekomst daarom zeker een vervolg krijgen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Verstappen Advanced Packaging
  • Bron artikel: Verstappen Advanced Packaging
Gepubliceerd in Nieuws