facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 03, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Workshops 'Beleef dementie' bij BiblioNu

februari 20, 2024

In de huid kruipen van iemand met dementie? Dan kan tijdens workshops waarbij gebruik gemaakt wordt van Virtual Reality (VR-bril). De workshops starten eind februari in de Bibliotheek Horst aan de Maas en half maart in de Bibliotheek Venray. De workshops zijn bedoeld voor mantelzorgers en vrijwilligers. Aanmelden kan via de website van BiblioNu: www.biblionu.nl/beleefdementie

Dementie is volgens artsen en onderzoekers de volksziekte met de hoogste ziektelast voor de patiënt en de volksziekte met de hoogste zorgkosten. Ook is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak.
Ca. 80% van de mensen met dementie woont thuis, verzorgd door familie en/of omgeving (mantelzorg). De belasting die mantelzorgers van mensen met dementie ervaren is relatief hoog.

Into D’mentia, een organisatie met als missie meer begrip en inlevingsvermogen rondom dementie te creëren, heeft deze interactieve simulatie, in samenwerking mét mensen met dementie, ontwikkeld. De achterliggende gedachte is dat een zorgtaak kwalitatief beter kan worden ingevuld en opgebracht vanuit begrip en inlevingsvermogen.

Dankzij de werkgroep ‘Mobiele Dementheek”, een samenwerking van de Bibliotheek BiblioNu, Alzheimer-Noord Limburg, Synthese Horst a/d Maas en het Alzheimercafé Venray, zijn de workshops nu ook in Horst aan de Maas en Venray te volgen en kunnen mensen die zelf geen dementie hebben, ervaren hoe het is om deze te ziekte te hebben en zo leren hoe je om kunt gaan met mensen die erdoor getroffen zijn. Mensen kunnen veel dingen vergeten en verward raken, maar het gevoel verdwijnt niet.
De deelnemers volgen een interactief programma van een kwartier, waarbij je met behulp een VR-bril als het ware in het hoofd van een persoon met dementie kruipt. Men ervaart zo tegen welke problemen iemand aanloopt bij dagelijkse situaties zoals boodschappen doen of de radio bedienen én hoe anderen op de persoon met dementie reageren. Daarna volgt een nagesprek van drie kwartier waarin de ervaringen gedeeld kunnen worden. In totaal duurt de workshop circa één uur.

De workshops zijn mede mogelijk gemaakt door financiering van de gemeenten Horst aan de Maas en Venray, Alzheimer Nederland en Stichting Nelissen-Smit Fonds.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: BiblioNu
  • Bron artikel: BiblioNu
Gepubliceerd in Nieuws