facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 30, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Naar de Stille Omgang in Amsterdam ook vanuit Venray

februari 16, 2024

De Stille Omgang in Amsterdam wordt dit jaar gehouden in de nacht van 16 op 17 maart.

Volgens Wikipedia is de Stille Omgang is een door katholieken uitgevoerde devotionele nabootsing in stilte en zonder uiterlijk vertoon van de middeleeuwse processie ter herdenking van het Amsterdamse hostiewonder uit 1345. Deze stille tocht wordt elk jaar in de nacht van zaterdag op zondag na de 15e maart gelopen in de oude binnenstad van Amsterdam. In 2016 namen zo'n 5.000 mensen deel aan de Omgang.

Geschiedenis

De Stille Omgang herdenkt het Mirakel van Amsterdam van 15 maart 1345. Een stervende man in de Kalverstraat braakte, nadat hem het viaticum (ziekencommunie) was gegeven, de heilige hostie uit tezamen met voedsel dat hij ervoor had genuttigd. Het braaksel, inclusief de heilige hostie, werd conform kerkelijk voorschrift in het haardvuur geworpen, maar de volgende ochtend werd de hostie ongeschonden in de as gevonden. Een vrouw bracht de hostie naar de pastoor, maar de volgende dag keerde de heilige hostie terug naar de woning in de Kalverstraat. Dit herhaalde zich twee keer. Dit vervolgwonder met de hostie werd gezien als een teken dat hier speciale verering aan de hostie en Christus diende te geschieden. De pastoor ging nu zelf de heilige hostie halen in het huis en bracht deze in plechtige processie naar de kerk. Het nieuws verspreidde zich snel en bedevaartgangers kwamen in groten getale naar Amsterdam. Op de plaats waar de woning had gestaan werd daarom een grote bedevaartkapel (Heilige Stede) gebouwd, die na 1578 als protestantse kerk (Nieuwezijds Kapel) ging dienen totdat het monument in 1908 werd afgebroken.

De coronapandemie in 2020-2021 zorgde ervoor dat de Stille Omgang twee jaar niet kon worden georganiseerd, terwijl het in 2022 slechts in een 'afgeslankte vorm' kon. Pas in 2023 werd de traditie weer opgenomen, maar was het deelnemertal enorm teruggelopen, ruim éénderde van het aantal van voor corona. Dat betekende nog geen 1500 deelnemers, waaronder verhoudingsgewijs veel individuele lopers. De georganiseerde groepsbedevaarten in het land lieten het sterk afweten.

Nu is er ook vanuit Venray gelegenheid om met een bus naar het evenement te gaan.

De bus komt vanuit het zuiden van Limburg en stopt bij Hotel Asteria, Maasheseweg 80a. De vertrektijd is ongeveer 21.00 uur, de Omgang duurt bijna de gehele nacht en de volgende morgen komt u rond 06.00 uur weer aan in Venray. De kosten voor de busreis bedragen 35 Euro.

U kunt voor inlichtingen en aanmelden bellen met Gonny Franssen, Grootdorp 66, Merselo, telefoonnummer: 0625393062.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Bisdom Haarlem
  • Bron artikel: Omroep Venray/ Wikipedia
  • Maker: LOV
Gepubliceerd in Nieuws