facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 02, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Veulen opende de ogen voor criminaliteit

januari 09, 2024

Maandag 8 januari werd in Veulen een leerzame informatieavond georganiseerd door onder andere de werkgroep “Veilig Buitengebied” van de gemeente Venray, de politie, “Meld Misdaad Anoniem”, “Kijk Niet Weg” en de LLTB.

Een kleine veertig mensen hadden de moeite genomen om naar zaal “Het Platteland” in Veulen te komen. Op de tafels lagen folders over de te behandelen onderwerpen en een kaartje waaraan je de drugsgeur kon ruiken.

De avond werd geopend door burgemeester Michiel Uitdehaag, die benadrukte dat we allemaal wel wat kunnen doen om het de criminelen zo moeilijk mogelijk te maken.

Ex- inbreker Evert Janssen

Het eerste gedeelte van de avond lag de nadruk op de vele diefstallen in het buitengebied van de gemeente.

Vooraf was de bekende ex-inbreker Evert Janssen samen met politieagent Frank v/d Heijden door de dorpen Heide, Veulen en Leunen gewandeld en ze hebben zich best wat opvallend gedragen. Zij verschaften zich toegang tot achtertuinen en wandelden binnen in gebouwen, om te checken of er mensen zijn die dit opmerkten en eventueel via de buurt WhatsApp groep kenbaar zouden maken aan de overige buurtgenoten. Overal werden de vergrijpen vastgelegd met de camera. Niemand heeft dit gesignaleerd en/of gemeld. Ook werden er huissleutels van achterdeuren ontvreemd en bij de voordeur weer afgegeven. De meesterinbreker had in openstaande schuren en loodsen voor duizenden euro’s aan gereedschappen, tractoren en zitmaaiers kunnen ontvreemden, zelfs toen de eigenaren rustig in huis waren. De resultaten werden op de avond in Veulen gepresenteerd en menige aanwezige keek verwonderd op toen uit de foto’s bleek dat zijn schuur bezocht was.

De belangrijkste tip van Evert: “Kijk weer eens wat vaker uit het raam, dan op het scherm van je tablet of computer. Maak contact met vreemde mensen in de wijk. Zorg ervoor dat een potentiële inbreker zich gezien voelt. Dit was een echte openbaring voor de aanwezigen.

Ondermijning

Het tweede deel van de avond werd aandacht besteed aan ondermijning en drugslabs in het buitengebied.

Het begrip ondermijning was bij veel aanwezigen niet bekend en werd met voorbeelden duidelijk gemaakt. De politie beschrijt op haar site het volgende: "Een definitie geven van ondermijning is lastig, want ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de 'gewone' maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op onze samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt."

Verder werd met een aantal voorbeelden het groeiende probleem van drugslabs in het buitengebied belicht. Een tweetal aanwezigen hadden onlangs nog buiten hun schuld nare ervaringen gehad met dit fenomeen en vertelden in een heftig betoog dat hun privéleven duchtig op kop was gezet, bijna alles was hun afgenomen, niet alleen door justitie, maar ook door de criminelen. De clou van het verhaal was: begin er niet aan want je komt er nooit meer vanaf, je kunt maar één keer nee zeggen! Let goed op de omgeving en neem contact op met de politie.

Meld misdaad anoniem

Tenslotte werd door Mark Janssen, communicatie adviseur van “Meld Misdaad Anoniem” een betoog gehouden over het anoniem melden van missstanden. Als je wat constateert en er direct optreden van de politie nodig is dan dien je 112 of 0900-8844 te bellen. In veel andere gevallen kun je gebruik maken van “Meld Misdaad Anoniem”. Er werd op gehamerd dat het anoniem melden ook echt anoniem is. De melder hoeft zijn naam niet te vertellen en bepaalde gegevens over de melder en plaats van de melding wordt altijd uit het dossier verwijderd.

Na zo’n melding wordt onderzocht of de melding terecht is en niet een conflict betreft tussen buren of familie. In 2022 zijn er bijna 19.000 meldingen gedaan en zijn 3042 verdachten opgespoord doordat er een melding aan “Misdaad Anoniem” via 0800-7000 werd gedaan. In Limburg betreft dit 1796 meldingen met minimaal 311 opgespoorde verdachten.

De avond werd afgesloten door de Jan de Rooij, Teamchef Venray-Gennep van de Nationale Politie. Hij vertelde over zijn eigen ervaringen die hij in zijn tijd in Rotterdam meemaakte en nu in de eenheid Venray- Gennep. Ook de ernstige onderbezetting in deze regio baart hem zorgen. Hij waarschuwde de aanwezigen over de huidige tijdgeest waarin we niet meer rustig van huis kunnen gaan of ’s avonds naar bed zonder een afgesloten achterdeur.

Al met al was het een zeer nuttige avond, het sprak de aanwezigen zichtbaar aan en is voor herhaling vatbaar!

20240108 215642a 20240108 200110 20240108 212312

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: LOV
Gepubliceerd in Nieuws