facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 02, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Bosherstel gemeentebossen Boschhuizerbergen van start

januari 03, 2024

Bosgroep Zuid Nederland herstelt de komende maanden bijna 400 hectare dennen- en eikenbos voor boseigenaren in Noord- en Midden-Limburg. Hiervan is 21 ha gelegen in de Boschhuizerbergen ten westen van de spoorlijn en eigendom van de gemeente Venray.

Dat is hard nodig, want het bos heeft het zwaar. De toegenomen droogte, klimaatverandering, verzuring, stikstofneerslag en keverplagen eisen hun tol. Bomen en bossen zijn daardoor vaak niet meer in optimale conditie. Met de geplande maatregelen maken we het bos weer vitaler en veerkrachtiger en daarmee toekomstbestendig.

Stichting Het Limburgs Landschap voert ook maatregelen uit in hun deel van de Boschhuizerbergen. 

Uit te voeren maatregelen

1. Aanplant van nieuwe boomsoorten (‘rijk strooiselsoorten’) De aanplant van rijkstrooiselsoorten in het bos zorgt voor een breder soortenpalet. Wanneer één of enkele boomsoorten last hebben van bijvoorbeeld droogte, vallen enkele bomen uit en blijft het bosklimaat behouden door de overige boomsoorten. Daarnaast ontbreekt op de arme zandgronden vaak een gedeelte van de mineralen, doordat zij naar diepere bodemlagen zijn uitgespoeld. Deze mineralen zijn echter van groot belang voor een gezond bos. Het blad van rijkstrooiselsoorten verteert snel en draagt bij aan het verbeteren van de bodem.

2. Uitstrooien van steenmeel.

We kunnen deze mineralenverhouding in de bossen ook herstellen door het uitstrooien van steenmeel. Steenmeel is fijngemalen gesteente dat langzaam (in circa 15 jaar) afbreekt en hierbij de ontbrekende mineralen aan de bodem toevoegt. Hierdoor herstellen bosbodem, bomen en biodiversiteit.

Informatiebijeenkomst

Bent u nieuwsgierig naar het project en de maatregelen die genomen worden? Dan wordt u van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de informatieve bijeenkomst in het bos. Daar gaat u samen met de medewerkers van Bosgroep Zuid het bos in en zij vertellen u meer over de achtergronden van het project, de maatregelen en de toekomst van het bos. Vanzelfsprekend is er veel ruimte om vragen te stellen.

Datum: Zaterdag 13 januari 2024 Tijd: 13:30 uur

Locatie: op de Maasheseweg 1e onverharde bospad na toegangsweg naar hotel Asteria Venray rechts.

GPS coördinaten: 51.549678, 5.998689

Aanmelden: uiterlijk donderdag 11 januari 12:00 uur per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Bosgroep Zuid Nederland
  • Bron artikel: Bosgroep Zuid Nederland
  • Maker: LOV
Gepubliceerd in Nieuws