facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 06, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Drukte bij lichtjes-traditie op oorlogsgraven in Venray en Overloon

december 27, 2023

Het is inmiddels een traditie die zich over heel Nederland heeft verspreid. Op kerstavond worden oorlogsgraven voorzien van kaarsen om de mannen en vrouwen die hun leven gaven voor onze vrijheid op deze bijzondere avond te herdenken.

Vorig jaar werden er in Nederland op kerstavond meer dan 22.000 oorlogsgraven voorzien van een kaars. 

Ook op de Venray War Cemetery aan de Hoenderstraat werden op kerstavond alle 693 graven voorzien van een kaars. Een initiatief dat jaren geleden werd opgestart door de familie Sijberts en dat tegenwoordig wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery.

Veel bezoekers

Op zondag 24 december in de vroege avond was het een komen en gaan van bezoekers die het druiligere weer trotseerden. De graven waren dan niet alleen op indrukwekkende wijze verlicht met kaarsen, maar ook zijn er ruim 400 graven voorzien van een foto. Op deze manier krijgen de in Venray begraven mannen een gezicht.

Overloon

Ook in Overloon is het voor het zevende opeenvolgende jaar gebruikelijk dat men op Kerstavond net voor het vallen van de avond kaarsjes laat branden op de begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg 57, op de oorlogsgraven aldaar. “Stichting Overloon War Chronicles” is de initiator van dit gebeuren om de mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ver van huis zijn gesneuveld en begraven zijn te herdenken. Tevens worden ook in Overloon bij de graven foto's van de militairen geplaatst. Tot dusverre zijn er van de 281 militairen die in Overloon begraven liggen al van 161 jongens en mannen foto's gevonden en afgedrukt op bordjes.

Land van Cuijk

Bovendien plaatsten veteranen op deze avond kaarsen op de begraafplaatsen in Grave, Westerbeek en Sint Anthonis.

 Lichtjes Overloon

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Edward Media/ Overloon Nieuws
  • Bron artikel: Edward Media/ Overloon Nieuws
Gepubliceerd in Nieuws