facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 06, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Groote Molenbeek in Wanssum is gereed voor kanovaarders

december 22, 2023

Aankomende zomer hebben kanovaarders in Wanssum een vloeiende doorgang in de Groote Molenbeek.

Na twaalf weken werk is het vismigratieknelpunt opgelost, waardoor kano's nu via een nieuwe nevengeul tot aan de haven van Wanssum kunnen navigeren.

De Groote Molenbeek, die van Grashoek naar Wanssum loopt en in de Maas uitmondt, is natuurlijk ingericht volgens de Europese Kaderrichtlijn Water. Dit bevordert de beweging van vissen tussen de beek en de Maas, met als resultaat gezondere wateren, meer biodiversiteit en verbeterde recreatiemogelijkheden.

Ten zuiden van Wanssum was er eerder een vismigratieknelpunt door een kruidvanginstallatie in de beek. Het waterschap heeft nu een nieuwe nevengeul gegraven, waardoor vissen en kanovaarders deze installatie kunnen passeren.

Verder naar het centrum van Wanssum lag een zandvang die overbodig werd door een nieuwe delta. De stuwbalken zijn verwijderd, extra grond is aangebracht, en de stroomsnelheid van het water is verhoogd, waardoor een lokstroom ontstaat. Met hulp van de gemeente Venray hebben kanovaarders nu ook een nieuwe uitstapplaats dichter bij het centrum.

Arnold Jansen van Waterschap Limburg benadrukt dat het oplossen van dit knelpunt bijdraagt aan gezondere wateren, meer biodiversiteit en een betere toegankelijkheid voor recreanten.

Het project maakt deel uit van het uitvoeringsprogramma De Maasgaard, dat tot doel heeft het buitengebied van de gemeenten Horst aan de Maas en Venray een natuurlijker karakter te geven.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Waterschap Limburg
  • Bron artikel: Waterschap Limburg
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws