facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

Woensdag kerken in rood wegens Red Wednesday

november 17, 2023

Verspreid door heel Nederland worden komende woensdagavond ruim 150 kerken in een rood licht gezet.

Dit heeft niets met de verkiezingen van die dag te maken, maar met de internationale actie Red Wednesday. Hiermee vestigt de organisatie Kerk in Nood de aandacht op het lot van miljoenen vervolgde, onderdrukte en bedreigde gelovigen in de hele wereld. Die dag zullen wereldwijd honderden beroemde kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen bloedrood verlicht worden.

Gebouwen die de afgelopen jaren rood verlicht werden, zijn onder meer het Colosseum en de Trevi-fontein in Rome, de basiliek Sacre Coeur in Parijs, het Christusbeeld op de Corcovado in Rio de Janeiro, het Oostenrijkse parlementsgebouw en de kathedraal van Frankfurt. In Nederland werden van Texel tot Maastricht kerken rood aangelicht en waren er vieringen om de vervolgden te gedenken en aandacht te vragen voor hun lot. Onder de slachtoffers zijn relatief veel christenen.

Rapport Godsdienstvrijheid

Dat de vrijheid om te geloven onder druk staat, blijkt onder meer uit recent eigen onderzoek van Kerk in Nood. De katholieke hulporganisatie is wereldwijd de enige niet-gouvernementele organisatie (ngo) die de naleving en schendingen voor alle religies en in alle 196 landen analyseert van dit mensenrecht in het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2023.

Uit onderzoek voor dit rapport blijkt dat die vrijheid in de periode januari 2021 tot en met december 2022 sterk werd beperkt en geschonden in maar liefst 61 van de 196 landen. In 47 landen verslechterde de situatie sinds de publicatie van het vorige rapport. Slechts negen landen kenden verbetering. Ook viel op dat de straffeloosheid over de hele wereld is toegenomen. In 36 landen (18%) worden aanvallers zelden of nooit vervolgd voor hun misdaden. Vaak zijn christenen slachtoffer.

Licht in de duisternis

Het stilzwijgen van de internationale gemeenschap draagt bij aan deze cultuur van straffeloosheid, net name voor regimes die als strategisch belangrijk voor het Westen worden beschouwd, zoals China en India. Zij worden niet onderworpen aan internationale sancties of andere gevolgen voor hun schendingen van de godsdienstvrijheid. Hetzelfde geldt voor landen als Nigeria en Pakistan.

Met het thema van dit jaar, "Wees een licht in de duisternis voor mensen die vervolgd worden om hun geloof", roept Kerk in Nood Nederland daarom mensen op om te bidden, om hun stem te laten horen en om concrete steun te bieden aan wie lijden vanwege hun geloof. Naast rood aangelichte kerken zijn posters te bestellen via redwednesday.nl die mensen in hun raam kunnen hangen om aandacht te vragen en hun solidariteit te betuigen.

Limburgse kerken

In het bisdom Roermond doen ruim 50 kerken mee aan Red Wednesday. Naast de rode lampen die op de kerk gericht worden, zijn in sommige van deze kerken ook gebedsvieringen of de gelegenheid om een kaarsje op te steken. Kerken die in de gemeente Venray aan de actie meedoen zijn: de O.-L.-V. Geboortekerk in Blitterswijck, de Paterskerk en de Grote kerk in Venray.

 

 

 

 

 

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Ramon Mangold
  • Bron artikel: Bisdom Roermond
Gepubliceerd in Nieuws


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..