facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 28, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Herdenking op militaire begraafplaats Gemenebest

oktober 09, 2023

Op zondag 15 oktober vindt op de militaire begraafplaats van het Gemenebest (Venray War Cemetery) de jaarlijkse herdenking plaats.

 Naast het gebruikelijke militaire protocol, wordt tijdens de herdenking stilgestaan bij de waarde van het herdenken en dat oorlog nooit meer mag gebeuren. De Venrayse jeugd krijgt een prominente rol bij de herdenking. Voor de eerste keer wordt tijdens de herdenking ook het vrijheidsvuur ontstoken.

De militaire begraafplaats van het Gemenebest is gelegen aan de Hoenderstraat in Venray. Op dit ereveld liggen 692 soldaten begraven die in de periode oktober 1944 tot maart 1945 sneuvelden. De meeste van deze mensen zijn omgekomen in de omgeving van Venray tijdens de Slag om Overloon. Van de graven zijn er 629 Britse militairen, 22 Canadese, 5 Nieuw-Zeelandse, 4 Australische, 1 Poolse en 30 ongeïdentificeerde graven. Ook ligt er een oorlogscorrespondent begraven.

Er is een werkgroep betrokken bij de jaarlijkse herdenking. Die bestaat uit vertegenwoordigers van St. Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery, Engelse veteranen, de Bond van Wapenbroeders, het Veteranencafé, het Raayland College, de Scouting, het Oranje Comité en de Gemeente Venray.

Iedereen is welkom

Iedereen is zondag 15 oktober om 11.00 uur welkom om de herdenking bij te wonen. Adoptanten van oorlogsgraven worden uitgenodigd om bloemen op het door hun geadopteerde graf te leggen.

Er zijn weinig parkeermogelijkheden; kom dus bij voorkeur op de fiets of lopend.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
  • Bron artikel: Persdesk gemeente Venray
Gepubliceerd in Nieuws