facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 03, 2024
     
Gemist kijk live luister live

AI-Model voor betere doorstroming naar nazorg

september 29, 2023

Het is voor veel ziekenhuizen een bekende uitdaging: ervoor zorgen dat patiënten na een ziekenhuisopname tijdig en op de juiste plaats worden overgebracht naar vervolgzorg, zoals revalidatieklinieken of verpleeghuizen. Vaak stokt de doorstroom, met als gevolg dat patiënten onnodig lang in het ziekenhuis verblijven en niet de zorg krijgen die ze werkelijk nodig hebben.

Esther Janssen, wetenschappelijk onderzoeker bij VieCuri, ontwikkelde een model dat via kunstmatige intelligentie (AI) vóór een operatie al de verwachte ontslagdatum van een patiënt, de benodigde nazorg en de locatie van de nazorg voorspelt. Een overleg hierover nog vóór de operatie met de patiënt zelf, met familie en met organisaties voor vervolgzorg, helpt enorm bij het plannen van de juiste nazorg.

De volgende fase van dit initiatief omvat de integratie van dit AI-model met het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Hierdoor zal de voorspelling automatisch worden gegenereerd zodra een patiënt wordt opgenomen. Het ziekenhuis streeft ernaar om deze koppeling eind dit jaar gereed te hebben. Bovendien moet er nog worden bekeken hoe dit model kan worden ingebed in het opnameproces en om het uit te breiden naar andere afdelingen.

Het is veelbelovend om te zien dat dit innovatieve model de doorstroming van patiënten van het ziekenhuis naar vervolgzorg aanzienlijk kan verbeteren. Dit wordt ook bevestigd door de erkenning die ze hebben ontvangen. Zo staan ze in de top 5 van de STZ-innovatiechallenge, een landelijke wedstrijd voor innovaties in topklinische ziekenhuizen. VieCuri is het enige ziekenhuis in Limburg dat op 12 oktober in deze finale staat.

 

 

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: VieCuri
  • Bron artikel: VieCuri
Gepubliceerd in Nieuws