facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 28, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Voortgang werkzaamheden Diepeling Oirlo

september 27, 2023

Zoals al eerder in dorpsblad De Schans gemeld is, worden nog twee landbouwpercelen links en rechts van de Reijnbroeckerweg – de toegangsweg vanaf de Tienrayseweg – ontgrond door de firma Teunesen Zand en Grint BV. Op beide percelen is al eerder archeologisch onderzoek verricht.

Na het verwijderen van de bovenlaag, de laag met teelaarde, kan de daadwerkelijke ontgronding van start gaan. Deze week is men begonnen met het afrijden van de bovenlaag en daar is men een paar weken mee doende. Deze teelaarde blijft in het projectgebied. De daadwerkelijke ontgrondingswerkzaamheden zullen waarschijnlijk half oktober beginnen. Dat gebeurt met een dragline of sleepgraver, een kraan met een hoge arm waaraan een stalen bak met tanden zit. Dus niet zoals in de grote plas met een zandzuiger. De hele ontgronding duurt ongeveer vier jaar en daarna is nog ongeveer een jaar nodig om alles af te werken. Het gebied zal na ontgronding opgeleverd worden als natuurlijke akker- en graslanden. Tevens zal de oorspronkelijke steilrand gereconstrueerd worden. Het worden dus geen waterplassen.

Alternatief wandelpad

Tijdens de werkzaamheden is de Reijnbroeckerweg afgesloten voor wandelaars, omdat het werkverkeer gevaarlijke situaties kan opleveren. De firma Teunesen heeft gezorgd voor een mooi alternatief. Voor wandelaars die komend vanaf de Lollebeek en Groote Molenbeek richting slagboom en verder langs de spoorlijn willen wandelen, wordt een nieuw pad aangelegd langs de bosrand en deels door het bos. Hierdoor worden werk- en recreatiefverkeer van elkaar gescheiden.

Het fiets- en wandelpad rondom het ontgrondings-terrein is inmiddels gereed. Het is 1½ - 2 m breed en aangelegd met een halfverharding. Het pad loopt tussen de bomen door, zodat geen enkele boom gekapt hoefde teworden. Deze week wordt door het Waterschap Limburg de afrastering nabij de Groote Molenbeek verplaatst. Deze stond kadastraal namelijk niet op de juiste plek.

Wanneer de afrastering verplaatst is, kan het fiets-/wandelpad gebruikt worden. De Reynbroecker- weg loopt vanaf de Tienrayseweg via de brug over de Groote Molenbeek (onder) naar de toegangspoort bij de slagboom. Wandelaars die vanaf de Lollebeek en verder langs de Groote Molenbeek naar de brug over deze beek lopen, steken de Reynbroeckerweg over en volgen het bestaande pad (de witte stippellijn rechts) tot aan het alternatieve wandelpad langs en door het bos. Ze volgen dit pad en komen dan uit bij het brede grindpad langs de spoorlijn richting spoorwegovergang/Roland.

Informatie: Jan Strijbos, namens heemkundestichting, dorpsraad en coördinator wandelpaden.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Dorpsblad de Schans
  • Bron artikel: Jan Strijbos
Gepubliceerd in Oirlo