facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

Gedeeltelijke ontgraving Kasteelruïne Blitterswijck

september 25, 2023
Gedeeltelijke ontgraving Kasteelruine Gedeeltelijke ontgraving Kasteelruine

Op zaterdag 23 september 2023 is een klein gedeelte van de kasteelruïne in Blitterswijck uitgegraven. Stichting Kasteelpark Blitterswijck groef met toestemming van Gemeente Venray, die eigenaar is van het terrein, twee proefsleuven aan de zuidwestelijke buitenzijde van het voormalige kasteel.

De stichting werkt aan een projectplan om het kasteelterrein te ontwikkelen tot volwaardig kasteelpark. Het volledig herbouwen van het kasteel is geen realistische optie. De stichting wil de kasteelruïne opnieuw ontgraven en een kunstwerk realiseren over de ruïne dat de contouren van het voormalige kasteel laat zien. Daar omheen wil zij een park aanleggen met mooie beplanting en enkele andere voorzieningen. Hiermee wil de stichting het cultureel erfgoed beter behouden, informeren over de historie en deze meer beleefbaar maken. Ook moet het kasteelpark ruimte bieden aan kleinschalige recreatieve en ceremoniële activiteiten en dienen als rustpunt voor wandelaars en fietsers. Hiermee wil de stichting het dorp aantrekkelijker en leefbaarder maken, niet alleen voor de eigen inwoners, maar ook voor recreanten die willen genieten van natuur en rust op een historische plek.

De gedeeltelijke ontgraving die nu heeft plaatsgevonden dient als vooronderzoek om de technische staat van de funderingen te controleren. Dit moet informatie opleveren voor de architect die aan de slag gaat met een ontwerp. Ook is de informatie input voor het projectplan, waarmee o.a. de benodigde financiering wordt aangevraagd.

De ontgraving heeft o.a. duidelijk gemaakt dat ondergronds nog een deel van de kasteelmuren aanwezig is en dat ook de oorspronkelijke gracht weer zou kunnen worden blootgelegd. Daarnaast zijn er restanten gevonden van houten palen rondom het kasteel en stukken tegel die vermoedelijk in de gang van het kasteel zaten toen het kasteel een nonnenklooster was.

Meer informatie over het project Kasteelpark Blitterswijck en de geschiedenis van het kasteel is te vinden op www.kasteelparkblitterswijck.nl. Volg de Facebook- en Instagrampagina van Kasteelpark Blitterswijck om gedurende het project op de hoogte te blijven.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Stichting Kasteelpark Blitterswijck
  • Bron artikel: Stichting Kasteelpark Blitterswijck
Gepubliceerd in Blitterswijck


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..