facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 05, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Protesten tegen flexwoningen Oirlo, Oostrum en de Brabander

juni 20, 2023

Maandagavond 18.15 uur werd massaal geprotesteerd tegen het voornemen van de gemeente Venray om 70 flexwoningen voor vluchtelingen, asielzoekers en woonurgenten te plaatsen aan de Oirloseweg nr.12. In een lang lint van mensen werd rond de locatie aan de Oirloseweg stilzwijgend gedemonstreerd. In Oirlo is er sprake van onbegrip en zelfs woede over de wijze waarop dit door de gemeente Venray gedropt is. Het betreft dan met name de wijze van communiceren, het korte tijdsbestek tot aan de raadsvergadering waarin dit beslist wordt, het niet-transparant zijn en het niet luisteren naar inwoners en omwonenden.

Om dit protest kracht bij te zetten is er een werkgroep opgericht in Oirlo: “Commissie huisvesting kwetsbare groep Oirlo”. Deze groep had dan ook opgeroepen om te protesteren. Hieraan gaven naar schatting 300 mensen gehoor aan. In het programma “Hart van Nederland” van SBS6 op de maandagavond laat werd zelfs gesproken over 600 mensen.

Boven de beoogde locatie werd een drone ingezet om het protest te filmen. De aanwezigen stonden met de handen over elkaar en schudden gezamenlijk “Nee” om het protest kracht bij te zetten. Middels deze actie wil de werkgroep aangeven dat deze locatie ongeschikt is en een gevaar is voor de veiligheid van de inwoners als hier 300 asielzoekers geplaatst worden. Oirlo telt ongeveer 1200 inwoners. Ook wil men hiermee de raadsleden overtuigen dat dit een verkeerde beslissing is.

Op donderdag 22 juni wordt er in het gemeentehuis een extra “Sprekersplein” gehouden over het onderwerp Flexwoningen.

De Brabander

De wijkraad van de Brabander zal geen standpunt innemen betreffende de plannen van de gemeente Venray om flexwoningen te bouwen aan de rand van de wijk aan de korte Broekweg rechts van de boerderij die daar gelegen is. De wijkraad heeft wel advies aan de gemeente gegeven over een aantal items die met de mogelijke komst van de woningen te maken hebben.

Met name het beter informeren van de bewoners door B&W middels een bijeenkomst voor de gehele wijk is een van de belangrijkste adviezen.
Deze bijeenkomst zou moeten plaatsvinden voordat het bij de raad besproken en/of besloten wordt. Zoals eerder aangegeven is er door de gemeente een extra “sprekersplein” ingelast.

De wijkraad heeft wel een aantal vragen over de flexwoningen.
Hoe is de ontsluiting bedacht?
Wat voor voorzieningen komen er?
Wie gaat het beheer van de locatie op zich nemen?
Welk type flexwoningen staan er op de planning?
Studio, 2-kamer app, 3-kamer appartementen?
Hoeveel woningen/appartementen per gebouw?
Wat gebeurd er met de bestaande bebouwing?
Waarom is er voor deze locatie gekozen?

Wat voor bewoners komen er in aanmerking voor de flexwoningen in Brabander ?
Waar liggen de zorgen en bezwaren van de bewoners van de wijk ?

Inzichtelijk maken op de beoogde locatie qua situering.
Is er nog mogelijkheid tot inspraak?
En op welke punten is er nog inspraak mogelijk?

 IMG 2407

 Oostrum

In Oostrum houdt de mogelijke plaatsing van de flexwoningen ook de gemoederen bezig. De beoogde locatie hiervoor is tegenover het voomalige Muvero complex aan de stationsweg. Aan de Stationsweg zijn inmiddels op diverse locaties borden geplaatst met de tekst: “Oostrum afvoerputje van Venray”. Op dinsdag 20 juni wordt in “Den Oesterham” ook een bijeenkomst hierover gehouden.

IMG 2401

IMG 2399

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws