facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Vanaf maandag 5 juni is de Specialistische Brandbestrijdingseenheid (SBE) operationeel

juni 05, 2023

De SBE (specialistische brandbestrijdingseenheid) is een eenheid die aanvullende kennis, kunde en middelen biedt.

Bij complexe gebouwbrandbestrijding zijn ze er om de lokale brandweerpost te ondersteunen.
Vanaf 5 april worden zij ingeschakeld bij complexe inzetten, om samen met de lokale brandweerpost die als eerste te plaatse komt, de klus te klaren.
De brandweer kent een groot aantal taken, zoals gebouwbrandbestrijding, natuurbrandbestrijding, hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en incidentbestrijding waterongevallen. Al deze taken zijn steeds in ontwikkeling. Ook onze taak gebouwbrandbestrijding.

Gebouwen worden steeds groter en complexer en de diversiteit aan gebouwen neemt toe. Toegepaste materialen en gebouwkenmerken veranderen. Zo verschillen de materialen van nu ten opzichte van de materialen van vroeger. En zorgt de energietransitie ook voor veranderingen.

Met andere woorden de branden van vroeger zijn niet meer te vergelijken met de branden van nu. Het is bijna onmogelijk om al deze ontwikkelingen bij te houden en te verwachten dat al onze medewerkers bij iedere gebouwbrand alles kunnen. Complexe gebouwbranden kunnen de kennis, kunde en middelen van onze basisbrandweerzorg overstijgen. De SBE is extra getraind en beschikt over extra materiaal voor brandbestrijding en beeldvorming van de brand.

De SBE wordt standaard ingezet bij meldingen van grote gebouwbrand bij grote en complexe gebouwen die betrekking hebben op sport, agrarisch, industrie of winkelfunctie. Ook kan een basiseenheid of officier van dienst de SBE laten oproepen. De SBE is ondergebracht bij de 24h dienst medewerkers van kazerne Roermond en Venlo.

De vorming van de SBE komt voort uit de ontwikkeling ‘De behapbare Basis’ bij Brandweer Limburg-Noord. Dit is een ontwikkeling waarin de basiseenheden goed getraind worden en oefenen op de meest voorkomende incidenten en risico’s in onze regio. En bij complexere klussen die weinig voorkomen worden ze ondersteund door de Specialistische Eenheden.
Een animatie van de Specialistische Brandbestrijdingseenheid:  https://youtu.be/YQfXlFe8FlkVanaf

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Veiligheidsregio Limburg-Noord
  • Bron artikel: Veiligheidsregio Limburg-Noord
  • Datum: maandag 05 juni 2023

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!