facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Op weg naar een rookvrije generatie in Venray

juni 01, 2023

Het aantal rookvrije plekken binnen de gemeente Venray blijft groeien. Binnenkort komt er een nieuwe locatie bij:  Het gemeentehuis van Venray. Vanaf begin juni wordt ook de buitenomgeving van het gemeentehuis rookvrij. Dit is de volgende mijlpaal binnen de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie in Noord-Limburg.’

Wethouder Martin Leenders: “Ieder kind dat in Venray geboren wordt, verdient de kans om rookvrij op te groeien. Door steeds meer rookvrije plekken te creëren, zorgen we ervoor dat kinderen minder rokende voorbeelden zien én minder passief meeroken. We werken ook aan bewustwording, bijvoorbeeld door er op 31 mei, Wereld-niet-roken dag, extra aandacht aan te geven.”

Voorbeeldfunctie gemeente

Dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft, is voor de wethouder dan ook vanzelfsprekend: “Als overheid hebben we een grote verantwoordelijkheid, die nemen we serieus. We willen het goede voorbeeld geven op weg naar een rookvrije generatie in 2040. We vinden het belangrijk dat bezoekers op ons terrein niet meeroken en niet op het idee komen om te gaan roken. Daarnaast draagt een rookvrije omgeving ook bij aan de gezondheid en vitaliteit van alle medewerkers van de gemeente Venray.” Het rookvrij-beleid wordt zichtbaar gemaakt met rookvrije generatie borden, waarop staat dat het terrein rookvrij is. Daarnaast verdwijnt de rookpaal naast de hoofdingang.

Rookvrije kinderopvang en schoolterreinen

De afgelopen maanden maakten bijna alle kinderopvanglocaties en basisscholen in de gemeente Venray hun buitenterreinen al rookvrij. Rookvrije schoolterreinen zijn sinds augustus 2020 verplicht, het actief uitdragen van deze boodschap is echter aan de instellingen zelf. “Niemand is verplicht om de borden op te hangen. Het feit dat zo veel opvanglocaties en scholen hieraan meewerken, is heel fijn”, aldus Ankie Billekens, regisseur rookvrije generatie bij de gemeente Venray. “Maar met het ophangen van een bord ben je er niet. Het is belangrijk om erover te praten: thuis, op school en op het werk”, zo vult ze aan.

Rookvrije plekken meer zichtbaar maken

Eind 2023 moeten nog veel meer locaties in de gemeente zichtbaar rookvrij zijn. Ankie Billekens: “We gaan verder aan de slag met het zichtbaar rookvrij maken van speeltuinen, sport- en cultuurlocaties en andere omgevingen waar kinderen veel komen. Dit doen we niet alleen, maar in samenspraak met buurtbewoners, sport- en cultuuraanbieders en andere organisaties en instellingen. Het is zaak om hierin met steeds meer partijen op te trekken, om samen de ambitie voor een rookvrije generatie te ondersteunen en uit te dragen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: Persdesk gemeente Venray
  • Datum: donderdag 01 juni 2023
  • Tijd: 11.50

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!