facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Eerste versterking Nederlandse luchtverdediging zichtbaar

mei 30, 2023

Precies één jaar na de presentatie van de Defensienota richt de Koninklijke Landmacht een nieuwe luchtverdedigingseenheid op. De Luitenant-generaal Bestkazerne in het Limburgse Vredepeel, is het decor waar dit op 1 juni plaatsvindt.

Het is het eerste, zichtbare resultaat na een jaar van voorbereidingen om de groeiende lucht- en raketdreiging het hoofd te bieden. Het versterken van de Nederlandse luchtverdediging is nodig, omdat lucht- en raketdreiging één van de snel veranderende dreigingen is waar Nederland mee wordt geconfronteerd. De oprichting van de nieuwe eenheid, een luchtverdedigingsbatterij, is het begin van een reeks veranderingen om de Nederlandse luchtverdediging te versterken.

1 juni 2023 is de oprichtingsdag van 11 luchtverdedigingsbatterij. Met een ceremonie bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Vredepeel wordt de nieuwe batterij verwelkomd. De nieuwe batterij beschikt over wapensystemen voor de korte en zeer korte afstand tegen helikopters, vliegtuigen en drones en bestaat uit een Stinger-peloton en een Counter Drone-peloton.

Reeks aan veranderingen
De oprichting van 11 luchtverdedigingsbatterij is de eerste stap in een reeks van veranderingen. De huidige systemen van 13 luchtverdedigingsbatterij voor de middellange afstand worden vervangen en een derde eenheid wordt later nog opgericht. Deze nog op te richten eenheid zal identiek worden aan 13 luchtverdedigingsbatterij en uitgerust worden met systemen voor de middellange afstand. Ook wordt de Patriot capaciteit uitgebreid met een extra vuureenheid.

Beschermen Nederland en bondgenoten
Defensie kiest voor extra investeringen in de capaciteiten en kwaliteiten waar onze krijgsmacht goed in is, zoals luchtverdediging, en die de grootste meerwaarde hebben voor het gezamenlijk optreden met onze bondgenoten en partners. Een organisatie die ‘warfighting capable’ is in de eerste hoofdtaak. Zo is er Defensiebreed 25 tot 100 miljoen vrijgemaakt voor counter-drone capaciteit. Een deel gaat naar het counter-drone peloton van 11 luchtverdedigingsbatterij. Hiermee kan de eenheid in vredestijd en tijdens crisissituaties counter-drone-capaciteit leveren, zowel nationaal tijdens grote evenementen, in ondersteuning van civiele overheden, als internationaal op missies, zoals recent in Roemenië.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
  • Bron artikel: Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
  • Datum: donderdag 01 juni 2023

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!