facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
september 30, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Venray wordt onderdeel van wereldwijde kledingruil beweging!

mei 01, 2023

Ketting Kledingruil is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met buurtgenoten.

Het is leuk, gratis en duurzaam en is niet meer weg te denken uit Nederland. Vanaf nu kunnen mensen in Venray ook deelnemen aan een lokale ruil ketting.

Hoe?
Het idee is simpel: Kettingen worden opgezet door lokale vrijwilligers. Er wordt een route gemaakt en grote, met kleding gevulde tassen worden door de deelnemers aan elkaar doorgegeven.
In Venray is de eerste Clothing Loop vanaf nu een feit; Viva la Venray. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.clothingloop.org. Zodra de tas door de persoon voor je bij je thuis is afgeleverd, is het tijd om te shoppen! Hou wat je leuk vindt, en stop iets terug dat nog in goede staat is en klaar voor een nieuwe eigenaar. Deel desgewenst een foto met je laatste vondst, zodat iedereen mee kan kijken waar de spullen terechtkomen. Vervolgens breng je de tas naar de volgende persoon op de lijst. Het draagt enorm bij aan het saamhorigheidsgevoel in de buurt. Van lokaal initiatief naar internationaal succes.
Het idee ontstond in Amsterdam tijdens de eerste Covid-19 lockdown. En het werkte zo goed, al snel volgden andere steden en sindsdien heeft het zich als een olievlek verspreid. Doordat alle Kettingen op één website werden bijgehouden, zijn deze reizende kledingtas gemeenschappen een beweging geworden. De aanmeldingen blijven binnenstromen. Oprichter Nichon Glerum (37) "Behalve dat je een goede reden hebt om je kast op te ruimen en anderen te verrassen met items die je niet meer draagt, is het fijn dat je makkelijk dingen kunt proberen buiten je comfort zone. Als het toch niet goed voelt, voeg je het gewoon weer toe aan de volgende tas! Op deze manier kan je risicovrij experimenteren met verschillende stijlen en ontdekken wat bij je past buiten trends en sale. En als bonus: als je je buren leert kennen, is het een kleine stap om – als je iets echt nodig hebt maar het liever niet koopt – te vragen of iemand in de Ketting het je misschien kan lenen, zoals een skibroek of een kostuum voor een thema feest." Inmiddels zijn er meer dan 440 Kettingen in Nederland, met in totaal ruim 16.000 deelnemers. Niet alleen in dichtbevolkte gebieden, het systeem werkt overal! Er zijn ook Kettingen voor mannen, tieners, studenten en de plus size community. En het initiatief is momenteel voet aan de grond aan het krijgen in het buitenland onder de naam The Clothing Loop. Er worden zo duizenden kilo's kleding gered, buren leerden elkaar kennen en we zorgden voor een echte gedragsverandering ten aanzien van textiel consumptie. Verandering van binnenuit Duurzaamheid is voor de meeste deelnemers een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. En ruilen heeft écht zin: één persoon die gemiddeld 1 kledingstuk per maand ruilt in plaats van iets nieuws koopt, bespaart zo'n 40 miljoen liter water en ongeveer 40 kilo CO2-uitstoot: genoeg om één auto van Amsterdam naar Parijs en terug te rijden. Ketting Kledingruil wil binnen 5 jaar 1 miljoen swappers bereiken, want hoe meer we ruilen, hoe meer positieve impact we hebben. Dus: swap, don’t shop!Nichon Glerum is de oprichter van Ketting Kledingruil/The Clothing Loop. Ze stopte 13 jaar geleden met het kopen van nieuwe kleren. Sindsdien heeft ze onvermoeibaar gewerkt om anderen te inspireren ook de lol van tweedehands te ontdekken, door het organiseren van grote en kleine ruil evenementen, fotografie, sociale media en PR voor Europa's grootste vlooienmarkt (IJ-Hallen), en via haar eigen instagram kanaal (@up_for_swaps). 'Ik ben razend enthousiast dat we hiermee zoveel mensen kunnen laten kennismaken met de lol én impact van kleding ruilen.’
De Ketting Kledingruil in Venray is gestart door Lisa Theunissen (27). Indien je je aanmeldt voor de kettingruil Viva la Venray zal Lisa je toevoegen aan de route en eventuele Whatsapp-groep. Let’s swap!
www.clothingloop.org

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Lisa Theunissen
  • Bron artikel: Lisa Theunissen
  • Datum: maandag 01 mei 2023

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!