facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

WOZ-waarde steeg het hardst in Brunssum, kleinste stijging in Nederweert

mei 01, 2023

Woningbezitters weten sinds eind februari weer waar ze aan toe zijn.

De WOZ-brief plofte toen op de mat. Gemiddeld genomen stijgt de WOZ-waarde dit jaar met 17 procent, zo meldde de Waarderingskamer reeds. Maar waar de schade het grootst is, is nog onbekend: het CBS deelt de gemiddelde WOZ-waarde per gemeente pas in juli. Vergelijkingssite Slimster.nl zocht daarom uit in welke Limburgse gemeenten de WOZ-waarde de afgelopen drie jaar het hardst gestegen is. Brunssum gaat er met de twijfelachtige eer vandoor, terwijl de stijging in Nederweert relatief gezien juist het kleinst was.
Vergeleken met de rest van Nederland zijn de verschillen in Limburg relatief klein. In Brunssum steeg de gemiddelde WOZ-waarde tussen 2020 en 2022 met 16,8 procent, terwijl het in Nederweert om ‘slechts’ 6,8 procent ging.
woz waarde
Andere Limburgse gemeenten waar de WOZ-waarde meer dan 15 procent toenam zijn Valkenburg, Landgraaf, Maastricht en Venray. Naast Nederweert noteerden de gemeenten Weert, Simpelveld en Stein een toename van minder dan 10 procent. Ter vergelijking: in de gemeente Noardeast-Fryslân ging het om een stijging van gemiddeld 30,3 procent.
Stijging WOZ-waarde door verduurzaming
 
Met name in het noorden van het land steeg de WOZ-waarde hard. Volgens Marvin Grouw van Slimster.nl is dat niet verwonderlijk. “Dit zijn de gemeenten waar vaak nog vrij veel grotere, oudere woningen staan met bijvoorbeeld beperkte isolatie. Juist in deze gemeenten investeerden inwoners de voorbije jaren in verduurzaming, zoals betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Dat leidt ertoe dat woningen in die regio’s voor hogere bedragen verkocht worden, wat weer effect heeft op de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen”, aldus Grouw.
 
Verschil WOZ- en marktwaarde het grootst in Vaals
 
In hoeverre de gemiddelde marktwaarde een voorspellende waarde heeft met betrekking tot de WOZ-waarde verschilt sterk per gemeente. Vaals is in dit opzicht landelijk gezien koploper: hier werden de afgelopen drie jaar huizen verkocht voor bedragen die liefst 56,2 procent boven de WOZ-waarde lagen. Ook in Maastricht en Heerlen gaat het om meer dan 40 procent. Met name in Echt-Susteren, Peel en Maas en Horst aan de Maas zijn de verschillen veel kleiner. Daar gaat het om een verschil van respectievelijk 15,6, 17,1 en 17,7 procent.
woz waarde2
De oorzaak hiervoor is volgens Slimster.nl lastig vast te stellen en per geval verschillend. Wat volgens de vergelijkingssite wel opvallend is, is dat vooral in het uiterste noorden en zuiden van het land de verschillen tussen de WOZ-waarde en gemiddelde verkoopprijzen groot zijn. Dat kan erop duiden dat de locatie van een woning in bijvoorbeeld de Randstad zwaarder meeweegt voor zowel potentiële kopers als voor de WOZ-waarde. In ‘de provincie’ lijken de specifieke eigenschappen van de woning, zoals energiebesparende maatregelen, een nieuwe keuken of badkamer, een grotere rol te spelen. Die zijn voor de potentiële koper zichtbaar, maar voor de WOZ-ambtenaar niet altijd, wat het verschil tussen verkoopprijzen en WOZ-waarde in deze regio’s deels zou kunnen verklaren.
 
Huizenprijs sterkst toegenomen in Bergen

Vorige maand becijferde Slimster.nl al dat de gemiddelde huizenprijs in Limburg vorig jaar nergens zo hard steeg als in Bergen. Huizen in deze gemeente brachten 22,6 procent meer op dan in 2021. Venray was met 20,8 procent de gemeente waar daarna de hoogste stijging plaatsvond. In Mook en Middelaar viel de toename van de huizenprijs relatief gezien het meest mee. Sterker nog: het is de enige Limburgse gemeente waar de gemiddelde prijs zelfs iets daalde.

De Link naar het gehele artikel : https://slimster.nl/nieuws/in-deze-gemeente-steeg-de-woz-waarde-de-afgelopen-jaren-het-hardst/

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Slimster
  • Bron artikel: Slimster
  • Datum: maandag 01 mei 2023

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!