facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
oktober 03, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Onthulling informatiebord Kamp Vlakwater

april 05, 2023

Burgemeester Leontien Kompier onthult op donderdag 6 april een informatiebord op de plek van het voormalige kamp Vlakwater in Venray.

Deze plek deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als werkkamp voor jonge mannen. Tussen 1953 en 1967 waren de barakken het woonoord van in totaal 36 gezinnen van Molukse afkomst. Deze gezinnen hoorden bij K.N.I.L militairen.

Werkkamp Vlakwater

Wie vanaf de Kempweg de Oerallaan in Venray binnenrijdt komt in een woonwijk die in jaren 1970 werd aangelegd, het Bergkwartier. Ooit was dit een zandverstuiving met zandheuvels die in de volksmond als ‘berg’ werden aangeduid. Niets op deze plek herinnert nu nog aan het feit dat het Bergkwartier ooit de locatie was van een werkkamp. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd hier door de Nederlandse Arbeidsdienst een barakkenkamp gebouwd. Dergelijke werkkampen waren een idee van de Duitse bezetter die jonge mannen werk lieten verrichten en hen tegelijkertijd in aanraking bracht met de Nazi-ideologie. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog raakte het kamp zwaar beschadigd, maar het werd door gemeente hersteld om onderdak te bieden aan arbeiders die werden ingezet voor de wederopbouw van Venray.

Molukkers in Venray

Vanaf 1951 kwamen ongeveer 12.500 Molukkers naar Nederland. Het ging vooral om militairen van het Koninklijk Nederlands-Indische leger die door de Nederlandse regering ‘tijdelijk’ naar Nederland waren overgebracht in afwachting van de ontwikkelingen binnen de republiek Indonesië. De Nederlandse regering moest op korte termijn huisvesting regelen en daarbij viel het oog op kloosters, werkkampen en twee voormalige concentratiekampen. Ook werkkamp Vlakwater werd klaargemaakt voor Molukse gezinnen. In de jaren die volgde werden de barakken onder handen genomen en groeide Vlakwater uit tot een compleet woonoord met een eigen school en protestantse kerk. In 1967 viel het doek voor het woonoord. De laatste gezinnen verhuisden toen naar een nieuwe woning in de Houten Hoek in Venray.

Samen met de Indische Nederlanders waren de Molukkers de eerste groep mensen die zich vanuit verre oorden in Venray vestigden. Ze staan daarmee aan de basis van een kleurrijk en divers Venray zoals we dat nu kennen. Met dit informatiebord is dit nu voor iedereen zichtbaar.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Logo Gemeente Venray

Wij kunnen een steuntje in de rug gebruiken, wil jij ons helpen?


Met SponsorKliks kan je een financiële bijdrage leveren aan Omroep Venray zonder dat het jou een cent extra kost! 

Bestel online een gerecht naar keuze bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd en Omroep Venray ontvangt hiervoor geld in de clubkas. Ook doen grote webwinkels als Bol, Coolblue, Booking en Expedia mee. Een percentage van het aankoopbedrag gaat naar ons.

Mee doen kost je nogmaals...niets!

SponsorKliks, gratis sponsoren!