facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 20, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Fietspaaltjes ook in gemeente Venray een probleem

december 09, 2022

Politieke partij VENRAY Lokaal stoort zich aan de onnodige en gevaar opleverende fietspaaltjes.

Wethouder Erik van Daal beloofde in juli bij de behandeling van de Kadernota dat als er meldingen komen over onveilige of niet noodzakelijke paaltjes dat er actie zou worden ondernomen.

Woensdag 7 december vroeg VENRAY Lokaal commissielid Tino Zandbergen extra aandacht voor deze kwestie. Samen met wethouder Erik van Daal ging hij op pad en bood hij een kleine inventarisatie aan. Met daarbij het verzoek een complete actuele inventarisatie van de gehele gemeente te maken.

Waarom moeten ze weg?

Onlangs heeft Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond het gevaar van paaltjes op fietspaden landelijk benadrukt. Het blijkt dat ze de veiligheid van fietsers niet vergroten maar juist voor meer gevaar zorgen. VENRAY Lokaal wil dat de overbodige paaltjes op fietspaden verwijderd worden in de gemeente Venray.

Deze leiden al jaren tot onnodige valpartijen met soms ernstige gevolgen, ook in Venray. In Nederland vinden jaarlijks in ieder geval 2400 ongevallen met paaltjes plaats, waarvan 1500 met ernstig letsel. Ook soms met dodelijke afloop. Het gaat hier om onderrapportage want ongevallen met paaltjes worden niet als zodanig geregistreerd bij bv. de eerste hulp omdat het een “eenzijdig ongeval” is.

Tino legt, vanuit eigen ervaring, aan Erik uit dat de onnuttige paaltjes vaak slecht zichtbaar zijn, vooral ook ’s avonds en als je in een groep fietst. Er worden allerlei soorten paaltjes gebruikt, van tijdelijke tot harde betonnen.

“Ze worden niet aangekondigd, dus je wordt er door verrast, maar dan is het al te laat”, aldus Tino.

VENRAY Lokaal ziet het steeds drukker worden op de fietspaden, met alsmaar grotere snelheidsverschillen onderling. Bovendien zijn de verschillende paaltjes die de gemeente Venray gebruikt ook nog eens ontzettend lelijk in het straatbeeld.

Maar waarom staan ze er?

Het zijn eigenlijk anti-autopaaltjes die ervoor zorgen dat auto’s wegblijven van fietspaden. Vaak worden ze niet bij de aanleg van die weg neergezet, maar pas na klachten dat auto’s op plekken komen waar dit niet mag/gewenst is.

Kan het ook veilig?

Niet alle paaltjes zijn nutteloos. Maar als er geen andere oplossing is i.v.m. veiligheid moet er volgens VENRAY Lokaal een fatsoenlijk paaltje staan die voldoet aan de normen.

Zoals een ribbelstrook vóór het paaltje om het paaltje aan te kondigen en exemplaren met meevering die minder gevaarlijk zijn.

Kortom, VENRAY Lokaal wil een update van de paaltjesinventarisatie van 2010 en overbodige paaltjes weg hebben. Weegt het nut zwaarder, dan moet er naar een alternatieve oplossing gekeken worden of een modern paaltje worden geplaatst wat voldoet aan de normen. 

Bijlage: foto wethouder Erik van Daal en VENRAY Lokaal commissielid Tino Zandbergen aan de Parkweg in Venray

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Venray Lokaal
Gepubliceerd in Nieuws