facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
juni 02, 2023
     
kijk live kijk live luister live

230404 oekraïne LHO MR 320x100px1

Lest We Forget - living history

september 26, 2022

Gedurende de 2e Wereldoorlog, vanaf september 1944 tot maart 1945 was met name onze streek Noord Limburg en Oost Brabant frontgebied. Het front stagneerde en de Maas als frontlijn was een lange tijd een natuurlijk scheiding tussen angst / onderdrukking en vrijheid. Niet alleen voor de bewoners, al dan niet geëvacueerd uit onze streek was deze periode een verschrikking, ook voor onze bevrijders, de Britse en Amerikaanse soldaten, was het absoluut een catastrofe die herfst en strenge winter in 1944-1945.


Hoe het er aan toe ging in die tijd?
Dicht aan het front waren de geschutstellingen en loopgraven. Achter het front de o.a. de gewondenverzorging maar ook de ontspanning.
Maar er is zoveel meer nodig om deze soldaten te verzorgen.Dit alles kun je nogmaals beleven bij het onderstaande evenement.

LEST WE FORGET (opdat wij niet vergeten).
Al in vorige edities Lest We Forget heeft L7 (Stichting Lucky Seventh Historical Group genoemd naar de 7e Amerikaanse Pantserdivisie), in september / oktober 2022 achter McDonald’s te Venray (tussen Venray en Holthees) een terrein ingericht om te laten zien hoe het er aan toe ging en hoe onze bevrijders in 1944 leefden, tijdelijk woonden en werkten. Oorspronkelijke stellingen uit die tijd zijn weer open gegraven, ingericht en bemand.

Er is zoveel meer om de frontsoldaat te faciliteren; logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost, veldhospitaal etc..
Dit alles is nu zichtbaar om vooral kinderen m.n. van de groepen 7 en 8 basisschool in het veld kennis te laten maken met die periode.

Voor deze kinderen speciaal lespakket samengesteld welke ze in klassikaal verband gaan ervaren en beleven in de week van 26 t/m 30 september a.s..

Inmiddels zijn er meer dan 1300 schoolkinderen aangemeld van 8 scholen uit Oost-Brabant (o.a. Helmond, Deurne en Boxmeer) en 21 scholen uit Noord-Limburg (o.a. gemeente Horst aan de Maas, Venray, Bergen, Venlo , Gennep). Verder is er zelfs nog een school uit Nijmegen die deelneemt.

PUBLIEKSDAGEN
In het weekend van 1 en 2 oktober is het terrein geopend van 10.00 tot 17.00 uur voor iedereen van jong tot oud, die interesse heeft in de historie van de 2e Wereldoorlog. Dit educatieve evenement is ‘non-profit’ van opzet en zou zonder sponsoring van o.a. het bedrijfsleven niet gerealiseerd kunnen worden

Er wordt aan de bezoeker een kleine bijdrage gevraagd in de vorm van entreegeld maar daarvoor mag je deze dagen beslist niet missen en maakt men hierdoor deze dagen tevens mogelijk.

meer informatie vind je op www.lestweforget.eu

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Erik van Otterdijk
  • Datum: maandag 26 september 2022