facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
september 27, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Geert Hendriks nieuwe schutterskoning Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray

september 19, 2022

Het koningsvogelschieten op zondag 18 september 2022 zal de geschiedenis ingaan als één van de aller natste schuttersfeesten. De aanwezige schutters werden bedolven onder een flinke hoeveelheid regen en natuurlijk zorgde dit ook voor een mindere publieke opkomst.

 De dag begon met het afhalen van het koningspaar, Alex en Woutera Lamers-Flinsenberg bij hun woonhuis om daarna de Eucharistieviering in de Sint Petrus Banden Kerk mee te maken. Nadat men genoten had van een goed verzorgde koffietafel, mocht onder aanwezigheid van de wethouders Leenders en De Schrijver de koning worden ontdaan van zijn koningsattributen. In een toespraak van  voorzitter, Bernie van Lierop werden Alex en Woutera Lamers-Flinsenberg bedankt voor de bewezen diensten in de afgelopen twee jaar. Mogelijk zou Alex een kans krijgen om voor de derde keer op rij schutterskoning te worden, maar de tijd zal het leren.

Terwijl de strijd om de koning van ere, het jeugdschieten en de koningstitel begon, bleef de regen de schutters teisteren, maar de opzwepende klanken van de joekskapel Ut Göt zorgde voor een leuke sfeer. Besloten werd om de jeugdschietwedstrijd te verplaatsen naar de binnenschietbaan en de vogel van het publiek (Koning van ere) werd geholpen met een alternatieve schietwijze. De schutters besloten om door te schieten en trotseerden de regen.

 De strijd bij de jeugd werd eerst beslist en eindelijk lukte het Gwen Jacobs om een wedstrijd te winnen. Zij werd de nieuwe jeugdschutterskoning. De ‘koning van ere’ werd beslist en John Stevens, wist daar op 83-jarige leeftijd deze eretitel te bemachtigen. Voor hem speciaal, omdat dit gebeurde op de trouwdag van John en Paula, die helaas ons ontvallen is.

 De schutters schoten met slechts 10 schutters door en in de voorlaatste ronde werd het duidelijk dat Alex Lamers waarschijnlijk geen schutterskeizer zou worden. In deze ronde schoot Henk de Klein het lichaam naar onderen, maar de linkervleugel bleef hangen. De loting voor de volgende ronde zou de beslissing moeten brengen. Giel Krijnen en Lisanne Stevens slaagden er niet in om de vleugel te laten neerstorten. Geert Hendriks wist wel wat hij moest doen en hij werd de nieuwe schutterskoning van 2023.

Geert Hendriks was eerder in 2017 schutterskoning en is twee periodes lid van de Venrayse schutterij. In 2007 keerde hij terug bij de schutterij en ging nooit meer weg. Hij schiet al vele jaren mee in het eerste zestal en behaalde daar ook mooie successen. Geert is ook sinds 2008 bestuurslid en gespecialiseerd in het wapengebruik. Het koningschap van Geert zal aanvangen per 1 januari 2023.

Toekomst

De Schutterij ’t Zandakker Gilde Sint Jan Venray is de afgelopen jaren steeds meer gegroeid tot een toonaangevende schutterij. In de Venrayse gemeenschap kom je ze veelvuldig tegen (Winterpret-Kerststal-opening Kermis-Inzegening kermisattracties en ga zo maar even door. De interne opleiding tot tamboer werpt duidelijk zijn vruchten af en kan de schutterij met genoegen beschikken over een jeugdig korps. De schutterij blijft op zoek naar nieuwe leden in alle leeftijdscategorieën. Interesse ? Neem dan contact op met het bestuur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

gildekoning zandakker 2023

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Schutterij 't Zandakker Gilde St. jan
  • Bron artikel: Schutterij 't Zandakker Gilde St. jan
  • Datum: maandag 19 september 2022