facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 20, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Welke soorten vloerlampen zijn er?

juni 06, 2023

Vloerlampen bieden wijdverbreide sfeerverlichting en directe taakverlichting en   zijn veelzijdig genoeg om bij veel ontwerpstijlen en toepassingen te passen. Desondanks kan het nog steeds ontmoedigend zijn om de juiste vloerlamp te vinden. Dit komt vooral doordat er zoveel exemplaren verkocht worden. De algemene opzet van een vloerlamp is eenvoudig: een stevige voet die op de grond staat, een hoge steel die uit de voet steekt en een licht dat direct of diffuus kan zijn. Hoewel de kale botten hetzelfde blijven, zijn er vloerlampen in verschillende stijlen, elk met hun eigen unieke functionele voordelen. Hieronder noemen we de beste voorbeelden! 

Lezen 

Een vloerlamp bedoeld om te lezen geeft meer direct, gefocust licht dan andere soorten vloerlampen. Als je op zoek bent naar een lamp om je favoriete hoekje, een bureau of een plek waar je andere dagelijkse taken uitvoert op te fleuren, zal een leeslamp meestal een helderdere verlichting bieden voor de ruimte direct eronder. Zoek voor extra veelzijdigheid naar een leeslamp met een kantelbare kap, flexibele arm of andere afstelmogelijkheden, zodat je het licht precies kunt verplaatsen waar je het nodig hebt. Dit is natuurlijk ideaal als je op een bureaustoel je boek lest, maar eigenlijk is deze

Sfeer

Het meest voorkomende type vloerlampen, sfeervloerlampen zijn bedoeld om een ​​ruimte van algemeen licht te voorzien. Ze zijn bekroond met een traditionele lampenkap, die het licht verspreidt voor semidirecte verlichting, waardoor ze ideaal zijn voor een woonkamerhoek of naast een comfortabele bank of fauteuil. Ze geven meestal voldoende licht om dichtbij te lezen, maar niet zo gefocust als het licht van een leeslamp. Over het algemeen passen vloerlampen die voor sfeer in de ruimte zorgen goed bij een industriele hanglamp. Dit is vooral het geval als je kiest voor een paar vloerlampen in de industriële look. 

Boog

Terwijl standaard vloerlampen blijven waar je ze neerzet, kan een boogvloerlamp wat meer veelzijdigheid bieden. Booglampen combineren een leeslamp en een sfeerlamp en hebben een steel die naar boven en naar buiten uitsteekt. Wanneer de steel verstelbaar is, kun je de kap direct over de ruimte bewegen om hem directer te verlichten, waardoor hij ideaal is voor taakverlichting zoals lezen op een stoel of werken aan een tafel. Andere booglampen kunnen het effect nabootsen van een plafondlamp, die zich omhoog en over een ruimte uitstrekt, zodat ze kunnen worden gebruikt voor gespreksruimtes in de woonkamer of bij een eettafel. 

Torchiere

Vergelijkbaar in structuur met hun traditionele gearceerde tegenhangers, onderscheiden torchiere vloerlampen zich door hun naar boven gerichte kappen. De unieke richting van deze stijl van schaduw maakt het licht meer een accent dan sfeer- of taakverlichting en kan dimensie toevoegen aan hoeken en muren. Schaduw- of torchiere-lampen, hoewel ze hoog zijn, nemen weinig ruimte in vanwege hun verticale oriëntatie, waardoor ze gemakkelijk in de omringende ruimte passen. Dit is al helemaal het geval als je ze vergelijkt met boogvloerlampen. Deze lampen nemen juist veel ruimte in beslag, wat komt door hun horizontale uitstrekking.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Twenty Four Webvertising
  • Bron artikel: Twenty Four Webvertising
  • Soort artikel: Reclame
Gepubliceerd in Ondernemend (reclame)