facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
augustus 19, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Imkervereniging Regio Venray viert 100 jarig bestaan

juli 25, 2022

Op zaterdagmiddag 30 juli van 13:00 – 16:00 uur viert de Imkervereniging Regio Venray haar 100-jarig bestaan. Iedereen is dan van harte welkom op de Weverslose Boerenschans (volg de routebordjes vanuit centrum Merselo). De aanwezige imkers leggen de bezoekers alles uit over de bijenhouderij.

Die middag organiseert IVN Geijsteren-Venray tevens een wandelingen langs de Loobeek naar de Volmolen. En stichting Loobeek informeert bezoekers over de Boerenschans en de plannen voor een schaapskooi/informatiecentrum.

Dat de imkerij in Venray en omgeving een grote rol speelde blijkt al uit het wapen van Venray, een bijenkorf met bijen er omheen. Het gilde van de imkers, het Ambrosiusgilde, is al enkele eeuwen bekend. In de pastorie van Oostrum was voor de oorlog een koperen patroonsplaat aanwezig met daarin gegraveerd een bijenkorf en de vermelding VENRAY 1775.

Van de jaren 1861 tot en met 1876 is er nog archiefmateriaal. De ledenlijst werd toen aangevoerd door de pastoor en de kapelaan. In die tijd werd er nog geïmkerd in korven. De leden beheerden in die tijd tussen de 200 en 400 korven. Honing en bijenwas waren belangrijk en vandaar dat er op de heide in het Peelgebied veel imkers waren.

De vereniging telt momenteel 28 leden. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de bijenteelt. Daarnaast streeft de vereniging er naar om het natuurlijke leefmilieu van insecten en dat van de honingbij in het bijzonder in stand te houden of te verbeteren. De vereniging geeft daarvoor voorlichting aan scholen en verenigingen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Imkervereniging Regio Venray
  • Bron artikel: Imkervereniging Regio Venray