facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
november 30, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Internationale schapendrijfwedstrijd op Landgoed Geijsteren

juni 16, 2022
Bordercollies uit heel Europa strijden van 1 tot en met 3 juli samen met hun handler (de persoon die de hond begeleidt en stuurt) om de titel Dutch Open Internationaal Scheepdog Trial 2022. De zesde editie van het Nederlands kampioenschap schapendrijven wordt gehouden op Landgoed Geijsteren aan de Wanssumseweg 2 op de weidevelden die tussen de kasteelruïne en de Maas in liggen.
 
66 deelnemers uit 14 Europese landen

Er hebben zich 66 deelnemers uit 14 verschillende Europese landen aangemeld voor het kampioenschap. In totaal nemen er 80 bordercollies deel aan de wedstrijd. Dit betekent dat er op vrijdag en zaterdag 80 runs per dag worden gelopen. Dit vormt een hele uitdaging voor de aanwezige jury. Herder Tineke Camps heeft zo’n 300 fitte, sterke schapen ter beschikking gesteld om de wedstrijd succesvol te kunnen laten verlopen. Zij loopt haar schapen op donderdagavond 19.00 uur in optocht vanaf het voormalig voetbalveld in Geijsteren naar het wedstrijdterrein.

Beoordeling jury

“De schapen van Peelkudde Schaapsdrift nemen per toerbeurt deel aan de wedstrijd”, vertelt organisator Mathijs Cuijpers. “Een groepje van 5 schapen wordt door de bordercollie van betreffende handler opgehaald en door een parcours van poortjes gedreven die over het 3 hectare grote veld opgesteld staan. Een jury beoordeelt vervolgens ieder koppel. Hebben de schapen wel in rechte lijn over het denkbeeldige pad gelopen? Zijn er vervolgens op juiste wijze twee schaapjes gescheiden van de vijf? en zijn op het eind de vijf schapen wel netjes in een hok geparkeerd? Indien een schaapje niet op cours blijft, de hond de twee schapen niet goed scheidt of alle vijf de schaapjes niet netjes in het hok parkeert betekent dat minpunten voor het koppel”.

Kwalificatie runs en grote finale op zondag

Op vrijdag en zaterdag worden de zogenoemde kwalificatie runs gelopen door alle deelnemende combinaties. “De grote finale zal op zondag uitgevochten worden door de beste zestien combinaties die dan met 20 schapen een dubbel zo groot parcours afleggen”, legt Mathijs verder uit. “Als extra onderdeel in de wedstrijd moeten zij vervolgens “schapen pellen”. Hierbij worden uit een groep van 20 schapen vijf schapen geselecteerd die een band dragen. Deze vijf moet de hond vervolgens in een hok drijven. De winnaar ontvangt zondagavond de trofee en ontvangt een wisselbeker met zijn naam waarop ook de winnaars van vorige edities vermeld staan. En natuurlijk ontvangt de winnende bordercollie een grote zak hondenvoer van het sponsorende diervoederbedrijf. Al met al draait het vooral om het neerzetten van een mooie wedstrijd, de eer van de winnaar en een gezellige onderlinge sfeer tussen de hondensportliefhebbers en toeschouwers.”

Uitleg wedstrijd

“Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij deze bijzondere wedstrijd. En anders dan vorige edities hangt er dit jaar ook een bord met een eenvoudige uitleg over hoe de wedstrijd in elkaar steekt. Men kan ook altijd vragen stellen aan handlers die naar de wedstrijd kijken waardoor het het nog leuker wordt om de wedstrijd te volgen. Er is een cateringbedrijf aanwezig op het terrein om iedereen van een hapje en drankje te kunnen voorzien.”

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Omroep Venray