facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

Nieuwe school Focus Spectrum op terrein Raayland College

mei 20, 2022

De gemeenteraad van Venray beslist 30 juni definitief over een nieuw schoolgebouw voor Focus en Spectrum.

Eerder stemde de raad al positief in met het principebesluit om het eigendom van de gebouwen van het Raayland College over te nemen van Stichting LVO en een deel hiervan te slopen. Op het vrijkomende terrein kan dan een nieuwe school voor Focus en Spectrum gebouwd worden.

Op die manier ontstaat een totaaloplossing voor twee onderwijshuisvestingsproblemen: de leegstand bij het Raayland College en de behoefte aan een nieuw schoolgebouw voor Focus (speciaal basisonderwijs) en Spectrum (speciaal onderwijs). De schoolbesturen SPOVenray, Onderwijsgroep Buitengewoon en Stichting LVO (Limburgs Voortgezet Onderwijs) zijn positief over de kansen voor samenwerking op deze locatie. Deze ontwikkeling past ook in de ambities die de gemeente en de schoolbesturen nastreven in het kader van inclusief onderwijs.

Huidige situatie

Focus en Spectrum zitten nu in een gebouw aan het Groenewoltsepad in Venray. Dit gebouw voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen voor onderwijshuisvesting. Goede huisvesting voor deze twee scholen heeft dan ook de hoogste prioriteit vanuit de gemeente.

Vanwege de krimp van het aantal leerlingen, staat een deel van middelbare school het Raayland College leeg. Dit oudste deel van het complex zorgt vanwege het verplichte onderhoud voor financiële druk. Stichting LVO is eigenaar van de gebouwen en ontvangt hiervoor een vergoeding van de gemeente. Momenteel wordt een deel van het gebouw gereed gemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraine. Het gaat om een tijdelijke opvangplek.

Toekomstplannen

Wethouder Jan Jenneskens legt uit: “Als gemeente Venray zetten we ons in voor goed onderwijs binnen de gemeente. Daarom hebben we meegedacht over een oplossing voor het Raayland College. Het uitgangspunt hierbij was dat de gemeente maximaal dezelfde jaarlasten heeft als nu het geval is. Er is vervolgens een toekomstscenario ontwikkeld waarbij de gemeente het eigendom van de gebouwen van het Raayland College overneemt.”

Als de gemeenteraad met de plannen en het benodigde krediet instemt, worden de oude bouwdelen C, D en E van het Raayland College gesloopt. Om ervoor te zorgen dat het Raayland College voldoende ruimte behoudt, wordt een klein deel van gebouw C behouden en gerenoveerd.

Op het vrijkomende terrein kan na sloop een nieuwe school worden gebouwd voor Focus en Spectrum. Binnen de school wordt ook een gymzaal gerealiseerd. Daarnaast komt er in de school een voorziening van PSW Junior voor kinderen met een meervoudige beperking waarvoor onderwijs (nog) niet mogelijk is. De openbare ruimte rondom de school zal met klimaatadaptieve maatregelen worden ingericht ter vergroening van de wijk. De planning is erop gericht dat de sloop medio 2023 zal starten. De bouw van de nieuwe school zal begin 2024 starten en naar verwachting voltooid zijn in de zomer van 2025.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..