facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
mei 18, 2022
kijk live kijk live luister live

Venray viert 10 (+2)-jarig jubileum millenniumfontein

mei 07, 2022
Op 14 mei viert het Mondiaal Platform alsnog het 10 jarig jubileum van het millenniumfontein. Dit jubileum had twee jaar geleden moeten plaatsvinden maar werd verhinderd door het coronavirus. 

Twaalf jaar geleden werd door de gemeente Venray, in samenwerking met het Mondiaal Platform Venray, de millenniumfontein op het Schouwburgplein groots en feestelijk in gebruik genomen. Nu, 10+2 jaar later, wordt dit jubileum feestelijk gevierd met een gevarieerd programma op het Schouwburgplein en in de foyer van de schouwburg in Venray. Op het programma dat om 14.30 begint, staat onder andere muziek, dans, nostalgie op film en goede gesprekken.

Milleniumdoelen en de milleniumfontein

Het Mondiaal Platform Venray viert het uitgestelde jubileum van de millenniumfontein op het Venrayse Schouwburgplein om weer eens stil te staan bij de gedachte die erachter schuilt. Want de fontein is niet alleen een mooie en gezellige sfeermaker. Hij is er ook om ons te helpen herinneren aan de aanpak van grote wereldproblemen, de zogeheten millenniumdoelen. In de tegels rondom de waterpartij zijn acht tekens gefreesd die die doelen symboliseren: geen armoede en honger meer, alle kinderen naar school, gelijke rechten voor alle mensen, kindersterfte voorkomen, goede zorg voor zwangerschap en bevallen, voorkomen van ziektes als malaria, een duurzaam leefmilieu en eerlijke handel. Deze doelstellingen zijn wereldwijd inmiddels uitgebreid en onderschreven door 189 landen, en moeten worden gehaald voor 2030.

Programma

Het jubileumprogramma start om 14.30 uur bij de fontein met muziek door muzikale duizendpoot, kunstenaar en fluitist Luuk Lenders. De muzikant staat bekend om zijn creatieve volksmuziek met tin whistle, bijzondere fluiten, ocarina's, accordeon en pingpongballen. Het muzikale programma wordt afgewisseld met wervelende performances van de jonge danseresjes van Danshuis Venray-Well. In de schouwburg wordt een korte film vertoond, geproduceerd door Sinvid Mediamakers Venray, over het Schouwburgplein toen en nu. Met in de film uiteraard een prominente rol voor de millenniumdoelen. En het blijft niet bij deze ene middag. Want het Mondiaal Platform Venray brengt graag ook daarna mensen nog even in herinnering waar de millenniumdoelen ook alweer voor staan. Hoe? Dat zal zaterdag blijken. Wethouder Cor Vervoort krijgt in elk geval alvast een ludiek herinneringsgeschenk aan de millenniumfontein.

Genieten van de fontein

Bij de feestelijke ingebruikname van de fontein in april 2010 waren alle 24 scholen van de gemeente Venray betrokken. Leerlingen beschilderden kleurrijke ‘bloembladen’, die als een gesloten bloem rondom de fontein waren geplaatst. De dansers van Dizzy openden de fontein door uit de bloembladen te dansen terwijl de wethouder de fontein in werking zette. De fontein zorgt inmiddels bijna dagelijks voor een sfeervolle stemming. In de zomer genieten kinderen van het verfrissende water dat soms wel 5 meter omhoog gespoten wordt, terwijl hun ouders, terrasbezoekers en passanten glimlachend toekijken. De eerste jaren zag je regelmatig kinderen aan hun ouders uitleggen wat de symbolen in de buitenste ring voorstellen. Inmiddels vallen de logo’s jammer genoeg bijna niemand meer op. Terwijl de betekenis nog steeds, wellicht meer dan ooit, van groot belang is. Met het programma op 14 mei brengt het Mondiaal Platform Venray ook dat nog graag eens voor het voetlicht.

 

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Mondiaal Platform Venray