facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
december 10, 2023
kijk live kijk live luister live
top250 allertijden

warme kerst

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 772 niet laden

Nieuwe klokken Carrillon voor Sint Petrus 'Bandenkerk gegoten

maart 08, 2022

Onlangs zijn bij Koninklijke Eijsbouts in Asten in twee fasen de twaalf nieuwe klokken voor de uitbreiding van het Carillon van de Sint Petrus Bandenkerk in Venray gegoten. Het bestuur van de stichting Carillon was daar tezamen met Karel Janssen, het bestuur van de stichting JAMBO en een aantal genodigden bij aanwezig. Karel Janssen uit Venray heeft deze uitbreiding mogelijk gemaakt.

Tijdens het gietproces heeft Karel, volgens oud gebruik, een muntstuk in de vloeibare klokspijs, het brons, gegooid (zie foto). Een muntstuk in het brons gooien wordt gezien als geluksbrenger. Enkele klokken zijn al eerder gegoten en onder toeziend oog van de genodigden werden de eerste twee klokken ontmanteld en het resultaat zichtbaar. De klokken zijn goed gelukt. (zie foto).

De genodigden hebben vervolgens een rondleiding gehad bij Koninklijke Eijsbouts en zelf waargenomen hoe het hele proces van klokkengieten in elkaar zit. Iedereen was onder de indruk van de kennis en kunde van Eijsbouts.

De volgende fase is het stemmen. De laatste stap op weg naar een klankrijk en zuiver klinkend eindproduct is het stemmen. Een klok stemmen is niet alleen een kwestie van het meten van tonen en het vervolgens wegslijpen van metaal aan de binnenzijde. Er wordt vooral geluisterd naar de klank van de klok, de grondtoon en de boventonen en hoe deze samenklinken in harmonie of disharmonie. Klankrijkdom in combinatie met toonzuiverheid en sonoriteit, dat is het resultaat waar het om draait.

Begin april gaan de klokken en het verbouwde klavier weer naar de toren van de Sint Petrus Bandenkerk. Daar begint de montage van de klokken en het klavier. Door de uitbreiding met een vijfde octaaf behoort het carillon tot de top 14 van de wereld. Het uitgebreide carillon wordt op Koningsdag 27 april ingezegend en feestelijk in gebruik genomen. Een quatre-mains carillonconcert zal op grote hoogte over Venray klinken.

Heeft u interesse gekregen in het carillon, kijk dan voor meer informatie op: www.carillon-venray.nl

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Persfoto
  • Bron artikel: Persbericht
Gepubliceerd in Nieuws


Omroep Venray zoekt een
enthousiaste secretaris


Als secretaris ben je lid van het dagelijks bestuur van Omroep Venray en verricht je organisatorische, beleidsmatige en uitvoerende werkzaamheden. Ben je op zoek naar een bestuursfunctie en heb je tijd om vrijwilligerswerk te doen?
Dan hebben wij misschien wel een leuke, uitdagende functie voor je!
Of wil je alleen secretariële werkzaamheden uitvoeren voor de lokale omroep?
Ook dan zijn we op zoek naar jou!

Bekijk hier de werkzaamheden of reageer via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..