facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 08, 2024
     
Gemist kijk live luister live
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 772 niet laden

Venray: Meer biodiversiteit door ander bermbeheer

februari 25, 2022

Met het vaststellen van een nieuw bermbeheerplan, zet het college van B&W een nieuwe stap in het herstellen en verbeteren van de biodiversiteit in Venray. Bermen kunnen een belangrijke ecologische functie vervullen en daarmee een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit in het buitengebied van Venray. Om dit te bereiken gaat het bermbeheer op de schop.

Wethouder Cor Vervoort: 'Uit onderzoek blijkt dat het aantal insecten de laatste decennia flink is afgenomen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de natuur in Nederland. Insecten spelen een cruciale rol in ecosystemen. Ze vormen voedsel voor tal van andere dieren, zorgen voor bestuiving van wilde planten en landbouwgewassen en dragen bij aan een gezond bodemleven. Genoeg redenen dus om de biodiversiteit in Venray te verbeteren.'

Bij het huidige bermbeheer is het bevorderen van de biodiversiteit nog redelijk ondergeschikt. In het nieuwe plan is dat helemaal anders. De nieuwe insteek is gericht op verschralingsbeheer. Dit wil zeggen dat de gemeente gaat zorgen voor minder voedselrijke (verschraalde) bermen en slootkanten. Hier kunnen kruidachtige planten zich veel beter ontwikkelen en zal de diversiteit aan planten in een berm of slootkant toenemen. En meer diversiteit aan planten betekent vanzelfsprekend ook meer diversiteit aan insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Ook het tijdstip waarop gemaaid wordt en maaien in verschillende fases is van invloed op de biodiversiteit. Door niet ineens alles weg te maaien, blijven er schuilplekken over voor insecten en kleine dieren. Het juiste maaitijdstip is van belang voor de zaadvorming en daarmee de voortplanting van verschillende kruiden in bermen en sloten.

De beheeraanpassingen zijn gericht op het verbeteren van de biodiversiteit. Maar bermen en sloten vervullen ook een belangrijke functie bij de afwatering en verkeersveiligheid. Deze functies moeten ze te allen tijden blijven behouden. Daarom is het steeds zoeken naar een optimale balans per situatie.

De aanpassingen gaan naar verwachting op jaarbasis circa € 200.000 aan extra kosten met zich mee brengen. Dit komt voornamelijk door het gebruik van ander materieel en het afvoeren van het maaisel. Als de gemeenteraad later dit jaar instemt met de begroting 2023, waarin dit extra budget is opgenomen, dan kan de gemeente vanaf 2023 starten met het nieuwe beheer van de bermen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Omroep Venray
  • Bron artikel: Gemeente Venray
Gepubliceerd in Nieuws