facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 25, 2024
     
Gemist kijk live luister live
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 772 niet laden

Forse toename diefstallen e-bikes

februari 07, 2022

De laatste jaren worden er meer e-bikes dan gewone fietsen verkocht. Voor het dievengilde reden om daar op in te springen. De bezitters van de e-bikes zijn dus eigenlijk vogelvrij verklaard. De aangiftes van deze fietsen stijgen explosief, terwijl de aangiftes van gewone fietsen zijn gehalveerd. Bij eerstgenoemde is het aantal diefstallen met maar liefst 75& toegenomen. 

Dat blijkt uit een analyse van de politiecijfers door de Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE), meldt het AD. Die vindt dat de politie fietsendiefstal eindelijk eens prioriteit moet gaan geven.

Liefst 22.593 eigenaren van e-bikes deden vorig jaar aangifte van diefstal, circa 25 procent meer dan in 2020. De cijfers zijn inclusief 1908 gevallen van het zwaardere delict ‘gekwalificeerde diefstal’, waarbij de fiets bijvoorbeeld in een schuurtje stond dat is opengebroken of de eigenaar werd beroofd.

Ten opzichte van 2019 ligt het aantal aangiftes zelfs 75 procent hoger. Het werkelijke aantal gestolen stekkerfietsen is nog groter, want niet elk slachtoffer doet aangifte. De diefstal van accu's zit er ook niet bij.

In onze gemeente werden 3.1 e-bikes gestolen per duizend inwoners. Dat waren er in 2020 99 en in 2021 137. 

Tegenover de diefstalhausse van e-bikes staan 44 procent minder aangiftes van gewone fietsen. Slechts 23.733 eigenaren rapporteerden hun rijwiel afgelopen jaar als gestolen.

Dat het dievengilde de aandacht verlegt naar de e-bike is niet vreemd: stekkerfietsen zijn veel duurder en bovendien zeer in trek, zegt Klaas Kregel van het verzekeringsbedrijf van de ANWB. ,,Jaarlijks worden er inmiddels meer e-bikes dan normale fietsen gekocht. De prijs wordt bovendien steeds hoger, de gemiddelde waarde ligt al op 2200 euro per fiets.”

De komst van miljoenen e-bikes in het straatbeeld trekt gelegenheidsdieven aan, maar ook criminele bendes. ,,Ze rijden met witte busjes voor, laden de e-bikes in en verdwijnen korte tijd later over de grens”, vertelt Guus Wesselink, bestuurslid en mede-oprichter van SAFE. ,,Vaak richting Oost-Europa, dan vind je ze nooit meer.”

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Pixabay
  • Bron artikel: AD
Gepubliceerd in Nieuws