facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 07, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Lintjesregen 2024 in Venray

april 26, 2024

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen, voorafgaand aan Koningsdag, heeft burgemeester Michiel Uitdehaag twaalf inwoners van Venray mogen verrassen met een Koninklijke onderscheiding voor hun verdiensten voor de samenleving. De gedecoreerden hebben de onderscheiding ontvangen in het gemeentehuis.

De heer Hay Achten (80) uit Oirlo, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

In 2002 werd de heer Achten onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Nu is hij bevorderd tot Ridder. De heer Achten is jarenlang een bevlogen scheidsrechter geweest voor de KNVB. Ruim 53 jaar is hij een gewaardeerd bestuurslid van de scheidsrechters bij COVS Horst-Venray. Ook is de heer Achten vanaf 2007 tot de dag van vandaag actief voor de KNVB, waarbij hij voetbalwedstrijden in heel Zuid-Nederland bezoekt om verslag te maken voor de monitorcommissie. Hij is daarvoor erg vaak op pad. Verder is hij betrokken bij bijvoorbeeld de indeling van competities. Ruim 11 jaar was hij voorzitter van de KBO in Oirlo.

Mevrouw Miny Boersma-Slütter (75) uit Venray, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Boersma-Slütter heeft een groot hart voor mensen. Gedurende 19 jaar heeft zij zich op allerlei manier verdienstelijk gemaakt. Zo was ze tien jaar voorzitter van de raad van toezicht van onderwijsorganisatie SPOV in Venray. Ze was jarenlang vrijwilligster bij het Mondiaal Platform Venray en de Stichting Welkom op weg. Vanaf 2009 tot de dag van vandaag is ze voorzitter en vrijwilliger bij Unicef Venray. Ook is ze gedurende vier jaar betrokken geweest bij de Stichting renovatie zorgbad Auxiliatrix. In mei neemt mevrouw Boersma-Slütter na acht jaar afscheid als voorzitter van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Noordelijk Noord-Limburg.

De heer Harrie van den Bergh (68) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van den Bergh wordt vaak geduid als mensenmens en bruggenbouwer. Gedurende 26 jaar was hij op verschillende vlakken actief binnen de Vastelaovesvereniging De Piëlhaas. Zo was hij voorzitter van de Boerenbruiloftscommissie, Lid van het Algemeen en Dagelijks Bestuur, penningmeester en lid en voorzitter van het Senatoren Convent. Ondertussen is de heer Van den Bergh betrokken bij De Zonnebloem, waar hij voorzitter is van de afdeling Rooy en activiteiten voor gasten en vrijwilligers organiseert. Enkele jaren geleden is de functie van penningmeester bij VPTZ Noord-Limburg (palliatieve terminale zorg) erbij gekomen, waar zijn financiële kennis een waardevolle inbreng is. Ook is de heer Van den Bergh bestuurslid van de Voedselbank in Venray en vindt hij tijd om wekelijks naasten en buren te helpen.

De heer Ron Bloemen (62) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Bloemen is een man van weinig woorden, maar respectabele daden. Hij is werkzaam geweest bij RAAP, Stichting Regionaal Archeologisch Archiverings Project. Zijn werk was zijn passie en van zijn passie heeft hij ook zijn hobby gemaakt. Hij is vanaf eind jaren ’80 met volle inzet bezig met de Venrayse archeologie. Hij besteedt veel uren als stuwende kracht van de Archeologische Werkgroep Venray en heeft onder andere tentoonstellingen georganiseerd en het archeologisch depot onderhouden. Ook zet hij zich in als amateur-archeoloog, waar hij naast het opgraven, ook stukken beschrijft en conserveert. Voor het Lokaal Historisch Platform Venray is hij schrijver over het Venrays verleden in acht uitgaven.

De heer Herman Elbers (81) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Gedurende ruim 40 jaar is de heer Elbers actief als koster van de Paterskerk in Venray, waar hij jaarlijks de sacraments- en lichtprocessie organiseert. Ook is hij geruime tijd actief als coördinator, scheidsrechter, leider en trainer bij SV Venray. Vanaf 1998 is hij vrijwilliger bij de Stichting Lourdeswerk. Hij is beheerder en onderhoudt de Lourdesgrot en het groen rondom. Gedurende vijf jaar is hij geestelijk verzorger, vrijwilliger en gespreksleider bij Vincentiushof, De Tol en Rooyhof. Deze gouden vrijwilliger leidt gespreksgroepen en helpt bij vieringen.

De heer Harrie Francken (76) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Francken wordt omschreven als een zeer prettige en correcte persoon. Hij heeft bij veel verschillende verenigingen zijn bijdrage geleverd. Hij is geruime tijd bestuurslid bij het Venrays Mannenkoor geweest en was hier onder andere secretaris en voorzitter. Binnen de politieke partij Venray Lokaal heeft hij ook deze functies bekleed. Ruim 13 jaar is hij bestuurslid bij de Centrale van Ouderenverenigingen Venray, waar hij voorzitter van enkele werkgroepen is. Hij is tevens bestuurslid van de KBO afdeling Venray centrum, waar hij coördinator van de ouderenadviseurs is. Bij Ars Musica is de heer Francken niet alleen zanger, maar ook beheerder van alle muziekstukken en treedt hij op als ceremoniemeester. Zonnebloem Rooy mag al vele jaren een beroep op hem doen om mensen te begeleiden bij activiteiten en is hij vaste notulist van de vrijwilligersvergadering.

Mevrouw Tonny Kunzler (71) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Kunzler is voor Schutterij Sint Hubertus uit Beringe van grote waarde. Ze is 25 jaar actief als penningmeester, bestuurslid en vrijwilligster bij deze schutterij. Ook na het overlijden van haar echtgenoot is mevrouw actief gebleven. Naast haar bestuurswerkzaamheden (onder andere 21 jaar als penningmeester), zorgt ze ervoor dat het schuttershuis er netjes en schoon uitziet en draait ze bardiensten. Ook steekt ze haar handen uit de mouwen bij de verkoop van bloemen en zelfgebakken oliebollen. Ook is zij onderdeel van het uniformencomité. Uitgangspunten van de schutterij, zoals broederschap, trouw en dienstbaarheid zijn zeer op haar van toepassing.

Mevrouw Mien Spreeuwenberg-Jenniskens (82) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vrijwilligerswerk loopt als een rode draad door het leven van mevrouw Spreeuwenberg- Jenniskens. Ze is al vanaf haar jeugd tot de dag van vandaag bezig als vrijwilligster. Zo is ze voorzitster geweest van de Vrouwenbond in Veulen, heeft ze kroonkurken gespaard voor het Bisschop Bekkers Instituut, was ze coördinator en voorzitster van de Unie voor Vrijwilligers, vrijwilliger bij het Schuttersveld en contactpersoon vrijwillige thuishulp. Op dit moment is mevrouw nog vrijwilligster voor de Oranjetreffers en bij dansen met dementerende ouderen bij Anno ’54 in Venray.

De heer Rien Theunissen (79) uit Leunen, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Theunissen is een betrokken dorpsgenoot. Hij is vanaf 1975 tot de dag van vandaag actief binnen veel verenigingen in Leunen. Zo is hij bestuurslid geweest van carnavalsvereniging ’t Knölleke, Leunse Tuinbouwvereniging, scouting Don Bosco, harmonie St. Catherina en Dorpsraad Leunen (penningmeester). Ook was hij coördinator van het Stratentoernooi voor de Albionstraat-Horsterweg. Tegenwoordig is hij nog bestuurslid en vrijwilliger van de KBO Leunen en contactpersoon voor het onderhoud en administrator van het kerkhof.

De heer Anton Thurayappah (53) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De Tamil gemeenschap uit Sri Lanka speelt een belangrijke rol in het leven van de heer Thurayappah. Al 26 jaar is hij secretaris en bruggenbouw voor de Stichting Tamil Katholiekka Aanmiga Paniyagan Nederland, waar hij zich inzet voor de Tamil gemeenschap, de Tamil literatuur en onder andere de Tamil jeugd en jongeren. Vanaf 2005 is hij voorzitter van de Stichting Mullai, die opgericht is na de verwoestende tsunami. Momenteel richt de stichting zich voornamelijk op het ondersteunen van kansarme kinderen. Ruim 13 jaar is de heer Thurayappah brancardier bij de Stichting Huis voor de Pelgrim en begeleidt hij bedevaarten.

De heer Joep Vievermans (90) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Vievermans heeft een groot hart voor de sport. Zo is hij 38 jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging SV Venray. Hij heeft in de jaren ’80 geholpen bij het bouwproces van de kleedlokalen en aanbouw van de kantine. Verder was hij vanaf 1993 materiaalbeheerder. Zelfs nu hij op hoge leeftijd is, is hij nog dagelijks op de club om een helpende hand te bieden. Ook was de heer Vievermans vanaf 1996 gedurende vijf jaar voorzitter van het Sport Gala Venray, waar sportverenigingen en sporters worden beloond voor hun sportieve succes en inzet.

De heer Pieter Weerts (66) uit Venray, Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Weerts is een accurate bestuurder en al ruim 15 jaar actief als secretaris of penningmeester van veel stichtingen. Zo was hij actief voor de Stichting Farmaceutisch Erfgoed, de Stichting Molen “Nooit Gedacht”, Stichting Schaapscompagnie Merselo, Rode Kruis Nederland, de Stichting Loobeek en het Gilde Vrijwillige Molenaars Limburg. Momenteel is hij nog actief als penningmeester en webmaster voor de Stichting Wijkraad Vlakwater, de Stichting Goede Doelen Venray en de Stichting Venrays Museum. Naast het vrijwilligerswerk, heeft de heer Weerts samen met zijn vrouw twee jaar mantelzorg verricht voor zijn zieke schoonmoeder.

Ook in de gemeente Land van Cuijk zijn een groot aantal Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Lintjes voor 29 inwoners in totaal. Burgemeester Marieke Moorman zal – in naam van Zijne Majesteit de Koning – de onderscheidingen in de Weijer in Boxmeer uitreiken. Alle 29 inwoners worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. We publiceren alleen de gedecoreerde in de omgeving van Venray.

H.P.G.J. (Henk) Weerts, Overloon

De heer Weerts is 19 jaar actief geweest voor voetbalvereniging S.S.S.’18. In 1966 werd hij lid van deze vereniging en in 1983 trad hij toe tot het bestuur. Naast zijn bestuursfunctie heeft hij heel veel nevenactiviteiten verricht voor deze vereniging en in 2011 werd hij benoemd tot erelid van deze vereniging. Hij is 15 jaar secretaris geweest en daarnaast is hij een jaar actief geweest als waarnemend voorzitter en als waarnemend secretaris. Ook is hij 2 jaar leider geweest van S.S.S.'18. Ook was hij 11 jaar penningmeester van carnavalsvereniging De Huibuuke in Overloon.

Voor foto's, zie galerij onderzijde pagina.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Rijksoverheid
  • Bron artikel: Gemeente Venray
  • Maker: Omroep Venray
Gepubliceerd in Nieuws