facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray whatsapp omroepvenray
september 27, 2022
kijk live kijk live luister live

Politie

Luchtverdedigers trainen in onze omgeving

januari 26, 2022

Nederlandse en Duitse militairen trainen samen in de omgeving tussen Helmond, Weert, Roermond, Venlo, Venray en Uden ter voorbereiding op de taak om in 2023 gereed te staan als onderdeel van NAVO’s snelle interventie-eenheid. De NAVO kan indien nodig deze interventiemacht binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetten.

De binationale oefening met Nederlandse en Duitse luchtverdedigers heeft verschillende doelstellingen zoals het correct uitoefenen van besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en het uitvoeren van luchtverdedigingsoperaties. De oefening is een opvolger van CERBERUS KNIFE die in september 2021 plaatsvond.

De omgeving kan militairen tegenkomen tijdens verplaatsingen over de weg overdag, maar ook ’s nachts. Verder zal er tijdens de oefening op verschillende momenten kort gevlogen worden met een drone of privaat-vliegtuigje die dient als doelaanbod voor de luchtverdedigingssystemen.

Luchtverdedigingsoefeningen spelen zich grotendeels gesimuleerd af. Na het opbouwen van de wapensystemen en het commando-element wordt er in het zogeheten ‘blik’, de containers waar de militairen zich in bevinden, gesimuleerde luchtverdedigingstrainingen uitgevoerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie in civiel terrein (m.u.v. militaire oefenterreinen).

Door de omgeving actief te informeren probeert Defensie de omgeving bewust te maken van de militaire aanwezigheid. Mocht er tijdens de oefening schade ontstaan dan kan men e-mailen met sectie communicatie DGLC via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De NAVO interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers vallen on het snelst inzetbare deel. De eenheden van de NAVO interventiemacht veranderen om de 12 maanden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers zijn in 2023 aan de beurt om gereed te staan.

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.

Het Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) kan met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) luchtdreigingen op middellange afstanden uitschakelen.

LeFlaSys is een luchtverdedigingssysteem voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het is inzetbaar onder alle weersomstandigheden en zeer mobiel.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Archief Omroep Venray
  • Bron artikel: Defensie
  • Datum: maandag 24 januari 2022
  • Tijd: 16.07