facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 04, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Kinderwijkraad Brukske naar Limburgse Kinderbestuurdersdag

maart 06, 2024

Op woensdag 6 maart 2024 vond de jaarlijkse Kinderbestuurdersdag plaats in het Gouvernement aan de Maas om Maastricht.

Samen met alle Limburgse kinderbestuurders en -volksvertegenwoordigers, zoals kinderburgemeesters, -wethouders en -raadsleden, was ook de Kinderwijkraad Brukske op uitnodiging van gouverneur Emile Roemer aanwezig.

Vrijheid

Dit jaar werd gekozen voor het thema ‘vrijheid’. Tijdens de bijeenkomst gingen de kinderen onder begeleiding met elkaar in gesprek over vrijheid. Ze presenteerden ook hun bevindingen aan elkaar. Daarnaast was er een openingswoord door gouverneur Roemer en gedeputeerde Demollin- Schneiders.

Kinderen in de spotlight

Tussendoor kregen de kinderen ook een korte rondleiding bij het Verdrag van Maastricht en langs de portrettengalerij met alle oud gouverneurs. En er werden er een aantal stellingen voorgelegd waarbij de kinderbestuurders unaniem stemden op Limburg als mooiste provincie van Nederland. De dag werd afgesloten met het tekenen van het Ereboek van Limburgse Kinderbestuurders.

Kinderparticipatie

De kinderbestuurders namen ook talloze “grote” bestuurders mee, evenals hun ouders. Kinderbestuurders hebben nu eenmaal áltijd een chauffeur. Zo werden ze onder andere begeleid door ‘echte’ burgemeesters, wethouders, raadsleden, en basisschooldirecteuren. Terwijl de jeugd actief ideeën over vrijheid met elkaar deelden, spraken de volwassenen met elkaar over kinderparticipatie binnen hun gemeente en de wijze waarop zij dit aanpakken.

Kinderbestuurders

Meedoen is heel erg belangrijk en een kernwoord voor gemeenten en provincie. Door het aanstellen van kinderbestuurders in de vorm van een kinderburgemeester, -college of -raad proberen provincie en gemeenten ideeën en wensen van kinderen in beleids- en besluitvorming te betrekken en jonge (Lim)burgers in staat te stellen hun stem te laten horen en actief deel te nemen. Gedeputeerde Demollin-Schneiders die gaat over jongerenparticipatie vult aan: “Het is belangrijk om in de volle breedte te kijken naar onderwerpen die spelen in de samenleving, waarbij het essentieel is dat we ook de stem van onze jeugd meenemen. Keuzes die we nu maken bepalen namelijk ook hun kansen in de toekomst. In de democratie van Limburg heeft iedereen een stem. Jong en oud. Want íedere Limburger telt.”

Kinderbestuurdersdag2   Kinderbestuurdersdag3

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Provincie Limburg
  • Bron artikel: Gemeente Venray/ Provincie Limburg
Gepubliceerd in Nieuws