facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
april 19, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Jubileum Blaoskòmpeneej Láng Zök 4 x 11

februari 26, 2024

Op 29 februari 2024 is het 44 jaar geleden dat Blaoskòmpejeej Láng Zök is opgericht door leden van SVV. In de beginjaren werden er als huisorkest vele optredens op het Sportpark de Wieën verzorgd.

Dat bleef zo tot 1985, waarna men een ruimte kreeg bij Nelissen van Egteren.

De leden staken de armen uit de mouw en het nieuwe onderkomen werd veranderd in een prachtige eigen oefenruimte.

Ook hier werd Blaoskòmpeneej Láng Zök het huisorkest met vele optredens door heel Nederland, als er weer een nieuwbouw project werd opgestart of opgeleverd werd.

De naam

In 1980 kwamen de Joekkapellen, Zaate Hermeniekes, Dweilorkesten, Boerenkapellen en ga zo maar verder, in opkomst. Veldeke Venray werd gevraagd om een mooie Venrodse naam te bedenken en dat werd Blaoskòmpeneej.

In de beginperiode waren er niet veel leden die noten konden lezen en net als bij de meeste andere beginnende kapellen duurde het lang voordat men een beetje muziek kon maken. Dat muziek maken was toch iets anders dan tegen een bal aan trappen. Op zien Venrods gezegd hadden we “Láng Zök” aan.

En volgens het Venrods woordenboek met spreuken, uitdrukkingen en gezegdes betekend dat “Lang werk hebben, lang over iets doen” vandaar de naam Láng Zök.

 Blaoskòmpeneej Láng Zök speelt niet alleen met carnaval maar het gehele jaar door bij diverse gelegenheden zowel binnen als buiten Venray. Er wordt nu nog elke maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur gerepeteerd in het repetitie lokaal ‘t Trumke van Gilde het Zandakker Sint Jan.

Wij zijn nog op zoek naar leden die het orkest willen komen versterken.

Dit kan op trompet, saxofoon, trombone. Indien je interesse hebt of wil je een keer vrijblijvend naar de repetitie komen kun je contact opnemen met de voorzitter: Chris Lenssen 0627741120 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het 44 jarig jubileum zal in de loop van het jaar door de leden met aanhang in kleine kring worden gevierd.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Ad van Zwol
  • Bron artikel: Ad van Zwol
  • Maker: Wim van Bracht
Gepubliceerd in Nieuws