facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 01, 2024
     
Gemist kijk live luister live

10 jaar dIRE sTRAITS by BOOM, like that!

februari 16, 2024

In de wereld van muziek is er een band die al tien jaar de harten van Dire Straits-fans veroverd en die band is niemand minder dan "BOOM, like that!".Met hun kenmerkende sound en toewijding aan de muziek van Dire Straits, hebben ze een indrukwekkende reis afgelegd. In een interview met Edgar Janssen, duiken we in de oorsprong, heden en de toekomst.

BOOM, like that! ontstond eigenlijk als een spontane impuls na het afscheidsconcert van 'Band op bezoek'. Dat concert bracht herinneringen terug aan het nummer "Sultans of Swing", dat Edgar al lang niet meer had gespeeld. Tijdens dat concert besloot hij niet alleen de gitaarpartij te spelen, maar ook de vocalen op zich te nemen. “Het optreden ging mij goed af en toen is het idee ontstaan om ooit iets met Dire Straits te gaan doen. Ondanks dat ik het eigenlijk te hoog gegrepen vond, heb ik twee jaar later de stoute schoenen aangetrokken en heb ik in een opwelling een Dire Straits-coverband geformeerd. Vandaar ook de naam BOOM, like that! wat overigens ook een solo-nummer is van Mark Knopfler (oprichter en frontman van Dire Straits).”

De bandleden van BOOM, like that! hebben elkaar op verschillende manieren ontmoet, variërend van het muziekcircuit tot oude vriendschappen en werkrelaties. Ondanks dat aanvankelijk niemand elkaar persoonlijk kende, zijn ze inmiddels een hechte groep geworden, zowel op als buiten het podium.

Het hoogtepunt voor Edgar is niet alleen het succes van de band, maar vooral hoe alles gelopen is. “Wat ik zo bijzonder vind, is dat we geworden zijn wat we nu zijn. In 2014 speelde ik in RU2 maar had ik de behoefte om wat anders erbij te gaan doen. Ik ben toen met de Dire Straits-coverband begonnen als hobby bandje voor erbij. Ik had nooit de intentie om hier veel of überhaupt mee op te treden. Maar voordat we het wisten, hadden we een optreden gescoord en volgden er meer.” De optredens werden steeds groter en professioneler. In 2015 werden ze door Paul Franssen, voormalig directeur van Schouwburg Venray, uitgenodigd om een theaterconcert te doen in de grote zaal en is het balletje gaan rollen. In 2016 kwamen ze in contact met het impresariaat ‘ProActs’ die ze verder introduceerde in de theaterwereld. Momenteel is BOOM, like that! een professionele theaterproductie met een fantastisch team. “Dat feit en hoe het allemaal gelopen is, is voor mij het absolute hoogtepunt.”

Edgar ontdekte zijn liefde voor de muziek van Dire Straits in 1982 tijdens een repetitie van een schoolbandje waar wat vrienden van hem in speelden. Het nummer "Sultans of Swing" maakte een onuitwisbare indruk op hem en de LP "Love Over Gold" werd al snel aangeschaft. “Vooral het eerste nummer ‘Telegraph Road’ van die LP, heeft diepe indruk op mij gemaakt en mij geïnspireerd om gitaar te gaan spelen. Wat ik speciaal vind aan de muziek van Dire Straits, is het kenmerkende gitaarspel van Mark Knopfler. Ook de teksten spreken mij aan: soms met een boodschap: soms gewoon een mooi verhaal; soms cynisch of humoristisch met een zwart randje.”

Edgar's passie voor muziek begon al op jonge leeftijd. “Op mijn 6e wilde ik volgens mij al gitaar gaan spelen, maar die boot werd door mijn ouders een beetje afgehouden omdat muziek volgens hen niet in onze genen zat. Ik kon maar beter gaan volleyballen net zoals mijn grote broer. Ja, zo ging dat toen. Op mijn 13e drong ik opnieuw aan en vanaf dat moment heb ik ook al de support gekregen van mijn ouders. Ik kreeg een gitaar en mocht op (klassieke) gitaarles bij Cees Hartog. Elke vrije minuut was ik bezig met gitaarspelen en nu nog, als ik bijvoorbeeld een film aan het kijken ben op Netflix, heb ik een gitaar in mijn hand om ondertussen de gitaarsolo’s van Knopfler (onversterkt) de repeteren.”

De band treedt door heel Nederland op maar concerten in Venray zijn natuurlijk extra bijzonder omdat ze voor eigen publiek spelen, familie, vrienden en bekenden. In principe stond er maar één voorstelling gepland op 9 maart maar omdat deze 3 maanden van tevoren was uitverkocht, hebben ze in overleg met Schouwburg Venray en het impresariaat besloten om een extra matineevoorstelling op zondag 10 maart erbij te doen.  "We willen altijd maximaal presteren, of dat nu in Venray is of elders in het land. Het nummer ‘Telegraph Road’ is bij de meeste bandleden het favoriete nummer maar bij deze nieuwe show is het ook heerlijk om de nummers te spelen die onlangs aan ons repertoire zijn toegevoegd en voor ons relatief nieuw zijn, zoals ‘The Man’s Too Strong’ en ‘Ride Across The River’ van het album Brothers in Arms.”

Tijdens de jubileumconcerten in Venray hoopt de band dat de mensen genieten en een fijne en gedenkwaardige avond zullen hebben. “Iedereen ervaart muziek op zijn of haar eigen manier en heeft hier zijn of haar emoties bij. We hopen uiteraard wel dat mensen enthousiast gaan reageren.”

Het doel van de band is dan ook om de productie ‘Once Upon A Time...’ zo goed mogelijk uit te voeren in de theaters die gepland staan t/m het voorjaar van 2025. “Daarnaast zijn we nu al bezig om na te denken over een nieuwe show, ondanks dat we nog maar net begonnen zijn deze tour. In de theaterwereld moet je ver vooruit denken.”

Met tien jaar achter de rug en een toekomst vol belofte, blijft BOOM, like that! een bron van inspiratie en vermaak voor de muziekliefhebbers overal.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Angelique Lemmens Photography
  • Bron artikel: Omroep Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws