facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 01, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Onderzoeksresultaat: Toekomst beschut en beschermd werken

februari 14, 2024

Er is onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in de toekomstige behoefte aan beschutte en beschermde werkplekken in de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas, die samenwerken om elke inwoner passend werk te bieden.

Dit onderzoek richtte zich op de wensen en ontwikkelingen van inwoners met een bijstandsuitkering en het aantal toekomstige medewerkers in de Sociale Werkvoorziening. De resultaten tonen aan dat er een voortdurende behoefte is aan beschutte en beschermde werkplekken voor inwoners die niet in staat zijn om regulier te werken, waarbij de NLW een rol speelt.

Het onderzoek benadrukt dat er bij de NLW meer personeelsuitstroom dan -instroom plaatsvindt, voornamelijk vanwege het grote aantal medewerkers dat met pensioen gaat. Bovendien neemt het aantal inwoners dat behoefte heeft aan een beschermde en beschutte werkplek af, terwijl steeds meer werkgevers bereid zijn om dergelijke werkplekken regulier aan te bieden. Het is echter belangrijk op te merken dat deze situatie in de toekomst kan veranderen, wat vraagt om een flexibele en schaalbare aanpak van beschut en beschermd werk, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis. De huidige omvang en structuur van de NLW sluiten mogelijk niet meer aan bij de behoeften van de doelgroep op de lange termijn.

Naar aanleiding van deze conclusies is het onderzoek gepresenteerd aan de gemeenteraden van de drie betrokken gemeenten. In het voorjaar zal aan deze raden een voorstel worden voorgelegd om af te zien van de eerder vastgestelde koersvisie van de NLW. Daarnaast wordt er gevraagd om een opdracht te geven voor het opzetten van een flexibele en schaalbare organisatie voor beschut en beschermd werk. Eind 2024 zullen de gemeenteraden hierover een besluit nemen.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: NLW
  • Bron artikel: Gemeente Venray
  • Maker: Diana
Gepubliceerd in Nieuws