facebook omroepvenray twitter omroepvenray linkedin omroepvenray instagram omroepvenray youtube omroepvenray
mei 01, 2024
     
Gemist kijk live luister live

Bisschopsstaf mgr. Smeets weer terug naar Venray

februari 14, 2024

De staf die mgr. Harrie Smeets bij zijn wijding overhandigd kreeg, is afkomstig van zijn oude parochie Sint-Petrus’ Banden in Venray.

De bisschopsstaf is eigendom van de Venrayse parochie en werd in bruikleen gegeven aan de nieuwe bisschop van Roermond. De betreffende staf werd begin jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt in opdracht van de parochie Sint Petrus’ Banden in Venray. Het was een geschenk dat werd aangeboden aan de dominicaan Petrus Verriet (1880-1948). Deze geboren Venraynaar was toen benoemd tot apostolisch vicaris van Curaçao en titulair bisschop van Eleutherna. Op 6 januari 1932 werd hij in de Grote Kerk van Venray tot bisschop gewijd; hoofdconsecrator was aartsbisschop Joannes Janssen van Utrecht.

Toen monseigneur Verriet op 10 maart 1948 op Aruba overleden was, kwam zijn staf weer terug naar de parochie in Venray. Daar stond hij uitgestald in een vitrine. De staf werd bij gelegenheid van de bisschopswijding van mgr. Smeets voorzien van diens bisschopswapen en van het wapen van het bisdom Roermond. Afspraak was dat de staf na de dood van mgr. Smeets weer terug zou keren naar Venray. Wie had toen kunnen vermoeden dat dat al binnen vijf jaren zou zijn?

Zondag 18 februari wordt in Roermond de zeswekendienst voor mgr. Smeets gehouden. Op deze zondag zal de staf die inmiddels naar Venray is teruggekeerd dicht bij het altaar staan in Venray. Vanaf Pasen wordt de staf weer tentoongesteld in een van de vitrines.

Aanvullende informatie

  • Bron foto: Bisdom Roermond
  • Bron artikel: Deken Smeets
  • Maker: LOV
Gepubliceerd in Nieuws